Curtea Constituţională a decis ca salariile celor care lucrează în regim part-time să rămână suprataxate

Pe 24 noiembrie, USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională privind nedreptatea suprataxării muncii part-time.

Dec 14, 2022 - 15:14
Urmărește-ne peGoogle news
Curtea Constituţională a decis ca salariile celor care lucrează în regim part-time să rămână suprataxate
Imagine cu caracter ilustrativ

”Împreună cu Forța Dreptei, contestăm la Curtea Constituțională legea de aprobare a ordonanței care a readus nedreptatea suprataxării muncii part-time, pentru a opri un Guvern care se luptă cu cei ce muncesc cinstit.

Domnul premier Ciucă a semnat o ordonanță care a închis 180.000 de contracte de muncă. Este recordul absolut pe care nici Dragnea în prima ediție nu l-a reușit. Absurditatea «plătești pentru două ore contribuții ca pentru opt», testată de echipa Dăncilă-Dragnea și soldată cu un eșec răsunător, este reciclată de echipa Ciucă-Ciolacu.

Doar pentru că premierul PNL și Ministerul de finanțe PSD îi cred hoți pe toți și, în loc să îi verifice pe cei care au muncă la gri, îi pedepsesc pe toți, angajatorii s-au trezit forțați să plătească taxe mai mari. Unii au făcut-o, în alte cazuri, însă, zeci de mii de oameni au rămas fără loc de muncă.

Socialismul din PSD a dispărut, căci aleg să ia mai mulți bani de la cei mai săraci lucrători. Liberalismul din PNL a dispărut pentru că se opun tocmai celor care aleg să muncească și celor care creează locuri de muncă, a rămas doar un Partid Național Laș”, declara Oana Țoiu, deputat USR și membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților.

Potrivit celor care au avut această iniţiativă, privind semnalarea acestei nedreptăţi, suprataxarea muncii part-time încalcă mai multe articole din Constituţie.

"Suprataxarea muncii part-time a fost adoptată la jumătatea lunii iulie și s-a aplicat din august, adică după două săptămâni.

Au fost, astfel, încălcate principiul securității juridice, consacrat de Constituție, și prevederile Codului fiscal, care spun că „în cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an şi vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.

Totodată, suprataxarea salariilor pe normă parțială a fost făcută fără o justificare bazată pe o analiză de impact, fără date economice sau statistice", a fost notat la finalul comunicatului de presă.

De asemenea, sesizarea depusă vizează legea de aprobare a Ordonanței Guvernului 16/2022, prin care au fost aduse mai multe modificări Codului fiscal.

În acelaşi timp, până la finalizarea procedurii, ordonanța putea fi atacată la CCR doar de Avocatul Poporului, care nu a făcut acest pas.

Astfel, în cadrul şedinţei de azi, Curtea Constituţională a respins obiecţiile de neconstituţionalitate, astfel:

1. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.16/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, precum și a dispozițiilor art.I pct.68 [cu referire la introducerea alin.(5) ind.6 – alin. (5) ind.9 în art.146 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022.

2. Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.107 [cu referire la art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal] din Ordonanța Guvernului nr.16/2022. Decizia este definitivă și general obligatorie”, potrivit unui comunicat de presă.