Japonia își revizuiește doctrina de apărare - Dublarea bugetului anual pentru apărare de la 1% din PiB la 2%

Japonia va dezvălui vineri o revizuire istorică a doctrinei sale de apărare. Tokyo intenționează să își dubleze bugetul anual pentru apărare de la 1% din PIB la 2% până în 2027.

Dec 14, 2022 - 15:01
Dec 14, 2022 - 15:01
Urmărește-ne peGoogle news
Japonia își revizuiește doctrina de apărare - Dublarea bugetului anual pentru apărare de la 1% din PiB la 2%
Imagine cu caracter ilustrativ

Ambițiile Chinei în Asia-Pacific, creșterea numărului de lansări de rachete din partea Coreei de Nord și invazia Rusiei în Ucraina au determinat Japonia să își revizuiască în profunzime doctrina de apărare. Detaliile acestei noi strategii vor fi dezvăluite la sfârșitul săptămânii.

Se cunosc deja unele elemente ale noii strategii. Tokyo intenționează să își dubleze bugetul pentru apărare de la 1% la 2% din PIB, așa cum au făcut țările membre NATO. Comandamentul său va fi regrupat, iar raza de acțiune a rachetelor sale va fi mărită.

Aceasta este o schimbare majoră pentru o țară a cărei constituție pacifistă, adoptată în urma înfrângerii suferite la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, îi interzice în principiu să se doteze cu o armată adevărată. Iar în prezent, Japonia nu mai consideră că Washingtonului garantată de Tratatul de Securitate Japonia-SUA este suficientă.

„Consolidarea fundamentală a capacităților noastre de apărare este cea mai urgentă provocare în acest mediu de securitate dificil”, a insistat premierul Fumio Kishida la sfârșitul săptămânii trecute.

Mai presus de toate, Japonia dorește să sublinieze angajamentul său față de o strategie bazată pe „autoapărare” și dorința sa de a nu deveni o „putere militară”, în conformitate cu Constituția. Intenționează să dobândească o „capacitate de contraatac”, astfel încât să poată lovi ținte care amenință arhipelagul din țările vecine, chiar și preventiv, informează BFMTV.

În cadrul acestei noi strategii, Tokyo dorește să achiziționeze până la 500 de rachete de croazieră americane Tomahawk și să tripleze numărul de baterii de rachete antibalistice amplasate pe insulele cele mai apropiate de Taiwan și, prin urmare, de China. De asemenea, intenționează să construiască o sută de depozite de muniții și să lanseze sateliți pentru a-și ghida mai bine viitoarele potențiale lovituri de retorsiune.

În fine, în urmă cu câteva zile, Japonia și-a oficializat intenția de a dezvolta împreună cu Marea Britanie, Italia și Suedia, un avion de luptă în cadrul Tempest, sistemul de luptă aeriană care concurează cu europeanul Scaf. În prezent, forța aeriană japoneză este formată din avioane americane. În 2019, a fost plasată o comandă pentru 105 avioane de luptă F-35.

Detaliile privind costurile și alocarea rolurilor în cadrul programului Tempest nu au fost încă finalizate. Se preconizează că producția va începe în jurul anului 2030 sau 2031, în vederea implementării unui demonstrator până în 2035.

„Când te uiți la alte țări, SUA au F35, iar Europa are Eurofighter. Vom urmări, desigur, să creăm avioane de luptă care să depășească capacitățile acestor modele”, a declarat ministrul japonez al Apărării.

Se așteaptă ca Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, BAE Systems din Marea Britanie și Leonardo din Italia să se afle în centrul proiectului, potrivit cotidianului economic japonez Nikkei.

„Este esențial să ne apărăm democrația, economia și securitatea și să protejăm stabilitatea regională. Avem nevoie de parteneriate puternice în domeniul apărării și securității, susținute și consolidate de o forță de descurajare credibilă”, a precizat guvernul.

Această nouă doctrină ar putea irita Beijingul, care se referă în mod regulat la militarismul brutal japonez din prima jumătate a secolului XX, a cărui victimă a fost China.

Sursa: Național