Eli Cohen - Dezvăluirile făcute de Mossad despre capturarea renumitului spion

Mossadul a dezvăluit luni, pentru prima dată, cum a fost prins celebrul său spion Eli Cohen, în anul1965. El a fost spânzurat într-o piață din Damasc.

Dec 13, 2022 - 05:02
Dec 13, 2022 - 06:06
Urmărește-ne peGoogle news
Eli Cohen - Dezvăluirile făcute de Mossad despre capturarea renumitului spion
Foto: The State of Israel

Mossadul a dezvăluit luni, pentru prima dată, cum a fost prins celebrul său spion, Eli Cohen, în 1965, transmite jpost.com.

Directorul Mossad, David Barnea, a dezvăluit conținutul ultimei telegrame a lui Cohen către agenție, trimisă la 19 ianuarie 1965, precum și faptul că telegrama a fost interceptată.

Cohen le raporta supervizorilor săi clandestini că președintele sirian de atunci, Amin al-Hafaz, s-a întâlnit cu înaltul comandament militar sirian la ora 17:00 - acest lucru fiind cu puțin timp înainte ca Cohen să fie capturat.

Timp de decenii, a existat o dezbatere dacă Cohen, care a oferit Mossadului informații semnificative despre înalți oficiali sirieni și armament de la începutul anilor 1960-1965, a fost prins pentru că cei care îl supravegheau l-au presat prea tare sau pentru că el însuși și-a asumat prea multe riscuri.

Barnea a declarat că publicarea ultimei telegrame a făcut parte dintr-un efort de a clarifica faptul că nimeni nu a fost "de vină" și că, uneori, chiar și cel mai bun spion - iar el l-a calificat pe Cohen drept o legendă pentru contribuțiile sale la organizație - poate fi prins de contrainformațiile persistente ale unui inamic.

El a spus doar că celebrul spion "nu a fost capturat pentru că a trimis prea multe informații, pentru că nu a acționat conform protocolului sau pentru că sediul central a făcut presiuni asupra lui pentru a transmite prea des".

"Eli Cohen a fost unul dintre cei mai buni spioni ai noștri. El continuă să ne influențeze prin spiritul său de luptă, curajul, valorile și dedicarea sa, servind drept sursă de inspirație pentru întregul spectru de agenți Mossad“, a declarat Barnea.

În ciuda dezvăluirii lui Barnea, unii istorici continuă să susțină că Cohen a vrut să rămână în Israel în 1964 și că era îngrijorat de întoarcerea în Siria sub acoperire.

Barnea a făcut această dezvăluire în cadrul unei ceremonii de inaugurare a unui nou muzeu care poartă numele lui Cohen în Herzliya.

Carierea lui Eli Cohen a început după ce a fost recrutat de Mossad în timp ce lucra pentru o firmă de asigurări. După ce s-a infiltrat, începând cu 1961, în elita siriană drept Kamel Amin Thaabet, un om de afaceri extrem de bogat, Cohen a început să transmită informaţii extrem de importante, considerate de mulţi istorici ca fiind cruciale în victoria Israelului în Războiul de Şase Zile din 1967.

Ascunzându-şi adevărata ocupaţie de propria familie, Cohen a căpătat încrederea oficialilor de la Damasc până în punctul în care i s-a oferit chiar şi o poziţie în cadrul ministerului sirian al apărării. 

În 1965, însă, cu ajutorul KGB-ului, serviciile de contraspionaj siriene au reuşit să intercepteze transmisiunile lui Cohen şi să afle identitatea reală a acestuia. Spânzurat într-o piaţă centrală din Damasc, trupul acestuia a fost lăsat să atârne timp de şase ore, acoperit de sloganuri antisioniste, şi nu a fost niciodată readus în Israel, în ciuda dorinţelor familiei sale.

Sacha Baron Cohen este actorul care îl portretizează pe Eli Cohen într-un documentar Netflix, în care e prezentat ca fiind implicat în orgii şi schimbând amante pentru o obţine cât mai multe informaţii utile despre activităţile persoanelor cheie din conducerea statului sirian. 

Sursa: Adevărul.ro