Aproximativ jumătate din români consideră că Armata Română are capacitatea de a apăra țara - Sondaj

Un sondaj INSCOP Research realizat la comanda Universității din București arată că aproximativ 45% dintre români consideră că Armata Română are capacitatea de a apăra România, în timp ce 27% sunt de părere contrarie.

Dec 12, 2022 - 16:56
Urmărește-ne peGoogle news
Aproximativ jumătate din români consideră că Armata Română are capacitatea de a apăra țara - Sondaj
Foto: MApN/ Arhivă Facebook/ imagine cu caracter ilustrativ

INSCOP Research a anunțat realizarea la comanda Universității din București a primului sondaj din România privind reziliența națională. Datele au fost strânse în perioada 14 septembrie - 5 octombrie 2022 prin interviuri față în față, iar eșantionul a cuprins 1.500 de persoane din categorii social-demografice diferite.

Potrivit datelor din sondaj, 38% dintre românii intervievați consideră că localitatea lor este pregătită pentru situații de urgență și de criză, în timp ce 32,9% sunt în dezacord parțial sau total cu afirmația „Localitatea mea este pregătită pentru situații de urgență și de criză”.

În ceea ce privește capacitatea Armatei Române de a apăra România 45% dintre românii sunt de acord total sau parțial, în timp ce 27% nu sunt de acord, iar 25,3% nu sunt nici de acord, nici în dezacord.

Analiza socio-demografică arată că în acest caz sunt de acord cu afirmația dată mai ales „persoanele cu un nivel de educație mai scăzut, salariații la stat, persoanele fără ocupație, cei cu un venit mai ridicat, locuitorii din București”.

Cu afirmația „În caz de stare de urgență sau criză națională, cred că mass- media (televiziuni, radio, ziare, internet) își vor face datoria cum trebuie” sunt de acord 34,8% dintre români, în timp ce 33,7 sunt în dezacord și 28,5% sunt indeciși. Potrivit analizei socio-demografice, își exprimă dezarcodul „persoanele cu vârsta între 30 și 45 de ani, cei a căror familie include cel puțin doi membri, cei cu un venit mai redus, întreprinzătorii/liber profesioniștii, locuitorii din urbanul mare și foarte mare”.

Un procent de 52,6% de români și-au exprimat dezarcordul în ceea ce privește încrederea că în caz de criză națională partidele politice își vor face datoria așa cum trebuie. De acord cu afirmația dată au fost 21,8% dintre respondenți, în timp ce 24,5% sunt indeciși. Analiza socio-demografică arată că tinerii sub 30 de ani, elevii sau studenții, salariații de la stat și locuitorii din mediul rural au fost de acord cu afirmația.

Unul dintre 3 români (32%) susține că în caz de criză națională conducerea țării va lua decizii corecte, având capacitatea de a conduce țara. Sondajul INSCOP arată că 36,4% nu au fost de acord cu afirmația dată, în timp ce 29,4% sunt indeciși. Potrivit analizei socio-demografice, „persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cei cu studii primare, cei cu un venit mai redus, întreprinzătorii/liber profesioniștii, locuitorii din urbanul mare și foarte mare, respectiv din regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia și Nord-Vest tind să fie în dezacord cu afirmația dată într-o proporție mai mare decât celelalte categorii socio-demografice”.

Aproximativ 40% din români spun că atunci când au probleme, familia lor se bazează pe ajutorul comunității religioase din care fac parte, în timp ce 37,5% susțin că nu se bazează pe acest sprijin.  Analiza socio-demografică arată că „afirmația dată corespunde situației lor familiale întotdeauna sau foarte des mai ales persoanele mai în vârstă, cei a căror familie include cel puțin 4 membri, persoanele cu studii primare, pensionarii, salariații la stat și cei fără ocupație, locuitorii din rural”.

1 din 4 români nu au rude sau prieteni în alt oraș sau altă țară

Aproximativ 1 din 4 români nu au rude sau prieteni în alte localități sau în altă țară la care să se poate refugia în caz de război sau calamitate, 23,7% precizează că au rude sau prieteni la care pot apela la țară, 12,1% la oraș, 27,3% atât la țară, cât și la oraș, 10,5% în altă țară. 0,7% din total eșantion nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Unul din patru români a trimis alimente sau bunuri de consum rudelor din altă localitate în ultimele 6 luni, în timp ce 74,1% afirmă contrariul și 1% nu știu sau nu răspund la afirmația dată.

În ceea ce privește capacitatea de a găzdui refugiați sau sinistrați în cazul unui cutremur sau alte calamități 28,6% dintre români sunt total de acord, în timp ce 24,3% sunt indeciși și 44,4 își exprimă dezacordul total sau parțial.

Referitor la relația dintre românii majoritari și minoritățile etnice sau naționale, 52,6% dintre români susțin că relațiile sunt bune, în timp ce 15,8% își exprimă dezacordul total sau parțial și 29,9% sunt indeciși.

Întrebați în ce măsură sunt îngrijorați de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, 29,9% dintre participații la sondaj spun că sunt foarte îngrijorați de o astfel de perspectivă, 35,5% destul de îngrijorați, 19,9% nici îngrijorați, nici liniștiți, 7,5% destul de puțin îngrijorați, iar 6,3% deloc îngrijorați.

Sursa: Adevărul