Viktor Orban şi Ursula von der Leyen vor veni în România pe 17 decembrie

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la București, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul Georgiei, Irakli Garibashvili, și președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev.

Dec 12, 2022 - 13:18
Urmărește-ne peGoogle news
Viktor Orban şi Ursula von der Leyen vor veni în România pe 17 decembrie
Foto: Viktor Orban şi Ursula von der Leyen

Liderul maghiar vine pe 17 decembrie în România pentru a participa la semnarea contractului privind „rețeaua electrică Azerbaidjean – România – Ungaria via Georgia, a anunțat purtătorul său de cuvânt, Bertalan Havasi, citat de publicația Nepszava.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere la Belgrad cu omologul său azer Ilham Aliev, că Serbia doreşte să importe gaz natural şi electricitate din Azerbaidjan şi să se alăture unui mare proiect european de transport de electricitate printr-un cablu submarin în Marea Neagră care să unească Azerbaidjan şi Georgia cu România şi Ungaria.

Vizita premierului Ungariei din decembrie la Bucureşti este prima după discursul rasist de la Băile Tușnad, taxat dur în luna iulie de președintele Klaus Iohannis.

„Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Viktor Orbán, la Băile Tuşnad. El a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”, a spus Orban.

Afirmaţiile rasiste ale premierului Ungariei au fost taxate de preşedintele Klaus Iohannis.

„Este greșit, este o eroare majoră și este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scenă publică cu un discurs construit pe teoria raselor, o teorie care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX – la al doilea Război Mondial. Este o teorie de cea mai tristă amintire posibilă și nu poate fi acceptat în niciun fel ca un demnitar european să vină cu o astfel de teorie pentru ași motiva orice demersuri politice interne sau externe. Este la fel de regretabil că un înalt demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. Aceste lucruri sunt valabile, cele ce le-am spus, că este eronat, greșit și inacceptabil indiferent unde s-ar afla această scenă. Faptul că această scenă s-a aflat în Transilvania este o problemă pentru noi și reacțiile spațiului public au arătat că este o problemă pentru noi”, a spus Klaus Iohannis.