Discuție telefonică Macron - Zelenski: Ucraina va putea conta pe sprijinul Franţei atât timp cât va fi necesar

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat duminică la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în special pentru a pregăti noua conferinţă de sprijin pentru Ucraina, care va avea loc marţi la Paris, şi pentru a acorda "tot sprijinul" său propunerii ucrainene de plan de pace, potrivit celor doi lideri, citaţi de AFP.

Dec 12, 2022 - 06:47
Dec 12, 2022 - 07:07
Urmărește-ne peGoogle news
Discuție telefonică Macron - Zelenski: Ucraina va putea conta pe sprijinul Franţei atât timp cât va fi necesar
Foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

"Cu preşedintele Zelenski am pregătit conferinţele pe care Franţa le găzduieşte marţi: prima, internaţională, pentru a răspunde nevoilor Ucrainei de a trece peste iarnă, şi a doua cu companiile franceze care se angajează în reconstrucţia ţării", a scris preşedintele francez pe Twitter.

Aproximativ 500 de companii franceze se vor reuni"pentru a răspunde nevoilor critice ale Ucrainei, pentru a contribui la reconstrucţia ţării şi pentru a investi pe termen lung în potenţialul economiei ucrainene", a precizat ulterior Palatul Elysée.

"Ne-am sincronizat poziţiile înaintea unui summit virtual G7 şi a unei conferinţe de sprijin la Paris. Am discutat despre implementarea planului nostru de pace în zece puncte, despre cooperare în apărare şi despre stabilitate energetică", a informat preşedintele ucrainean pe Twitter.

Volodimir Zelenski va interveni marţi prin video în cursul acestei conferinţe "pentru rezistenţa şi reconstrucţia Ucrainei", în timp ce prim-ministrul său va fi prezent.

Potrivit Palatului Elysée, vor participa "şefi de stat, şefi de guvern, miniştri" din 47 de ţări, precum şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Conferinţa are loc după declaraţiile lui Emmanuel Macron care a subliniat la începutul lui decembrie că ar trebui să i se acorde "garanţii" Rusiei pentru a găsi un echilibru bun, odată cu încheierea războiului din Ucraina.

Mai multe personalităţi ucrainene şi responsabili din Europa de Est au exprimat o oarecare enervare, chiar o opoziţie totală faţă de aceste afirmaţii. Dar Palatul Elysée a exclus orice tensiune bilaterală.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri că, "în cele din urmă", va fi nevoie de un acord pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, exprimându-şi, totodată, îndoielile cu privire la "încrederea" pe care Moscova o poate acorda interlocutorilor săi.

Volodimir Zelenski a propus la mijlocul lui noiembrie un plan de pace în zece puncte, de la integritatea teritorială la soarta prizonierilor, inclusiv securitatea alimentară a Ucrainei.

Duminică, Emmanuel Macron "i-a spus din nou preşedintelui Zelenski că Ucraina va putea conta pe sprijinul Franţei atât timp cât va fi necesar pentru a-şi restabili pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială" şi a oferit "tot sprijinul"său propunerii ucrainene de plan de pace, a indicat Palatul Elysée.

Şeful statului francez a anunţat la începutul lui decembrie că va discuta "în curând" cu Vladimir Putin, în special despre problemele de securitate legate de "programul nuclear civil" din Ucraina.

Sursa: Știrile TVR