Mină marină, descoperită în apropierea Portului Constanța

O mină marină care plutea în derivă la o distanță de aproximativ 2,5 mile marine de Portul Constanța a fost semnalată sâmbătă autorităților române de către un cargo turcesc. Scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice au intervenit pentru neutralizarea minei care punea în pericol navigația, au anunțat Forțele Navale Române.

Dec 10, 2022 - 15:09
Urmărește-ne peGoogle news
Mină marină, descoperită în apropierea Portului Constanța
Foto: Forțele Navale Române

Cargoul turcesc „Ahmet Kan” a anunțat autoritățile române, în dimineața zilei de sâmbătă, în jurul orei 08.00, despre prezența unei mine marine, care plutea în derivă, la o distanță de aproximativ 2,5 mile marine de capul digului de nord al Portului Constanța, potrivit Forțelor Navale Române.

O navă a Gărzii de Coastă s-a deplasat la fața locului pentru a verifica informația, confirmând că este o mină marină, care pune în pericol siguranța navigației.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a ordonat, intervenția rapidă a echipei de scafandri de luptă EOD (specializați în distrugerea dispozitivelor explozive subacvatice), aflată în serviciul de luptă permanent, precum și pregătirea puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” pentru a ieși pe mare.

Scafandrii s-au deplasat la locul indicat, în jurul orei 09.00, cu două ambarcațiuni rapide, pentru a neutraliza mina marină aflată în derivă în zona de responsabilitate a Forțelor Navale.

Misiunea a fost terminată în jurul orei 10.40, fără a mai fi necesară intervenția puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”.

De la începutul războiului din Ucraina, au fost confirmate și distruse, aproximativ 40 de mine marine, în bazinul vestic al Mării Negre.

Aceasta este cea de-a patra intervenție a scafandrilor de luptă EOD ai Forțelor Navale Române pentru neutralizarea unei mine marine.

Prima intervenție a avut loc în luna martie, la o distanță de aproximativ 70 km travers de Capu Midia, cea de-a doua a fost executată la sfârșitul lunii iulie, în zona Eforie, la o distanță de aproximativ 4 km de țărm, iar cea de-a treia misiune s-a desfășurat în luna septembrie.