Mitraliere grele fabricate la uzina de armament din Cugir au ajuns pe frontul din Ucraina

Imagini publicate pe Twitter surprind arme ce au marca vizibilă a companiei de stat din Alba.

Dec 9, 2022 - 22:25
Urmărește-ne peGoogle news
Mitraliere grele fabricate la uzina de armament din Cugir au ajuns pe frontul din Ucraina
Foto: Twitter/ Ukraine Weapons Tracker

În Ucraina, mitralierele au fost modificate pentru a putea ținti drone și rachete de croazieră inamice.

Imagini, dar și o filmare cu mitralierele de tipul DShKM 12.7 x 108, fabricate de Uzina Mecanică din Cugir, au fost publicate recent pe rețeaua Twitter. Potrivit descrierii, una dintre mitraliere a fost echipată cu o lunetă termică AGM TS35-640.

Se precizează că modificările au fost aduse pentru a îmbunătăți capacitatea armelor, în special când vine vorba de țintirea dronelor și a rachetelor de croazieră inamice.

„Am găsit o modalitate de a consolida mitralierele grele și tunurile antiaeriene. Luptătorii instalează toate aceste arme pe aceleași camioane și camionete pe care le-am dat în toate aceste luni”, declară primarul orașului Dnipro, Borys Filatov, potrivit postării de pe rețeaua de socializare.

România este una dintre puține state care au păstrat secretul în legătură cu armamentul și muniția oferite Ucrainei.

În luna august, tot pe rețelele sociale au apărut imagini cu militari ucraineni care foloseau muniție de artilerie produsă în România. Din imagini ar fi vorba despre obuze de calibrul 122 mm, produse de compania națională Romarm în 2022 și folosite pentru obuzierele autopropulsate 2S1 Gvozdika, aflate în dotarea armatei ucrainene.

Era pezentat interiorul unui astfel de obuzier, în care se observă și un proiectil de artilerie indicat a fi unul românesc „în variantă puternic explozivă și cu fragmentare”.

La momentul respectiv, ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, declara că au fost demarate „niște verificări” pentru a se analiza situația. Acesta susținea că nu existau informații că respectiva muniție ar fi fost livrată din România.

Sursa: Adevărul