Parlamentul bulgar a aprobat o listă cu armele care pot fi cedate Ucrainei

Bulgaria se alătură statelor membre UE care oferă sprijin militar Ucrainei. Parlamentul țării vecine a aprobat vineri, la solicitarea Guvernului, o listă cu armele care pot fi cedate Ucrainei și trimiterea a până la 50 de militari în misiunea UE de instruire a soldaților ucraineni.

Dec 9, 2022 - 20:45
Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul bulgar a aprobat o listă cu armele care pot fi cedate Ucrainei
Imagine cu caracter ilustrativ

Bulgaria va trimite Ucrainei primul său ajutor militar de la invazia rusă, după ce parlamentul a aprobat vineri o listă de arme întocmită de guvernul interimar. A fost una dintre puținele țări UE care nu a trimis ajutor după ce BSP, prietenos cu Rusia, partener de coaliție în guvernul anterior, a blocat propunerea anterioară în mai.

148 de deputați au votat „pentru” decizie, 46 au votat „împotrivă” și unul s-a abținut.

Grupurile parlamentare ale GERB-SDS, DPS, „Bulgaria Democrată” și „Ascensiunea Bulgară” au susținut în unanimitate proiectul de decizie. Un deputat s-a abținut de la „Continuăm schimbarea”, iar restul au votat „pentru”. „Renașterea” a votat în unanimitate „împotrivă”. De la „BSP pentru Bulgaria”, un reprezentant (Yavor Bozhankov) a votat „pentru”, în timp ce restul colegilor săi au fost „împotrivă”, relatează BTA.

La începutul lunii noiembrie, parlamentul a aprobat acordarea de ajutor militar Ucrainei. 

Apoi, Adunarea Națională a însărcinat Consiliului de Miniștri să înainteze un proiect de hotărâre privind acordarea de sprijin militar și militar-tehnic Ucrainei, „ca o contribuție la eforturile generale ale comunității internaționale de a ajuta victimele agresiunii, în conformitate cu capacitățile bulgare, garantarea securității și protecției populației”. 

Lista de arme este clasificată, dar oficialii guvernamentali au spus că Sofia va trimite în mare parte arme ușoare și muniție. 

Ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoyanov , a declarat că Bulgaria, membră NATO, nu își permite să trimită sisteme de rachete antiaeriene fabricate rusești sau avioane de luptă MIG-19 și SU-25 pe care le dorește Kievul.

"Abordarea mea este conservatoare, pentru că trebuie să asigur capacitățile de apărare ale Bulgariei. Ajutorul este pe deplin aliniat cu prioritățile Ucrainei, dar nu trimitem sisteme S-300, nici avioane MIG-29 sau SU-25", a declarat Stoyanov pentru Nova TV. Vineri.

Astăzi, la începutul  dezbaterilor , ședința a fost închisă, dar ulterior a redevenit public, iar în perioada închisă, reprezentanții poporului de la „BSP pentru Bulgaria” au transmis în direct pe rețelele de socializare ceea ce se întâmplă în sala de plen.

Ministrul Apărării să declasifice lista de arme pe care o furnizăm Ucrainei, a îndemnat liderul partidului de stânga Kornelia Ninova la un briefing în Adunarea Naţională.

„Armamentul care va fi furnizat Ucrainei este în conformitate cu abordarea mea conservatoare”, a declarat ieri ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoyanov .

Ieri, în sesiune comună închisă, comisiile parlamentare pentru apărare și politică externă au susținut un proiect de decizie privind acordarea de sprijin militar și tehnic militar Ucrainei. Decizia depusă de Consiliul de Miniștri prevede ca Adunarea Națională să permită rezidența a până la 60 de persoane din forțele armate ale Ucrainei pe an pentru a participa la module de pregătire pentru medicii de luptă pe teritoriul Bulgariei în legătură cu implementarea Misiunea de asistență a Uniunii Europene în Ucraina. Participarea a până la 50 de militari bulgari este, de asemenea, planificată pentru instruirea privind utilizarea armelor și echipamentelor furnizate în cadrul Misiunii UE de asistență Ucrainei pe teritoriul statelor membre UE și/sau în Bulgaria.

De asemenea, se prevede participarea a până la 5 militari bulgari (ofițeri/sergenți) în Comandamentul Multinațional al UE pentru pregătirea militară generală în Polonia și/sau Comandamentul Multinațional pentru pregătirea de specialitate în Germania, se mai arată în proiectul de hotărâre.

Sprijinul pentru Ucraina se propune să fie implementat în două moduri. Primul este prin încheierea unui acord pe bază bilaterală cu partea ucraineană pentru furnizarea de armament, echipament și muniție. Al doilea mecanism de asistare a Ucrainei este printr-o contribuție la Misiunea de Asistență a UE în Ucraina (EUMAM UA).

Scopul misiunii este de a contribui la creșterea capacităților militare ale forțelor armate ucrainene de a desfășura în mod eficient operațiuni care să permită Ucrainei să-și apere integritatea teritorială în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, precum și să își exercite în mod eficient suveranitatea și să protejeze populația civilă, se precizează în motivele petiționarului – Consiliul de Miniștri. 

„Prin această decizie, pășim pe harta lumii civilizate”, a spus Stoyan Mihalev de la „Bulgaria Democrată” . „Această Adunare Națională nu este o putere executivă, au fost destui experți care au pregătit o listă cu ceea ce putem oferi, care sunt specificul acestor arme”, a comentat Mihalev. El a anunţat cu întârziere decizia, dar a declarat sprijinul ferm al formaţiei pentru aceasta.

Președintele DPS , Mustafa Karadayi, a subliniat că există subiecte de uz de partid politic, dar și despre care, cu cât se vorbește mai puțin, cu atât mai bine pentru subiectul în sine. Pentru el, acesta este exact cazul. El a declarat că trebuie să fim membri loiali, dar și demni în UE și NATO. „Și în Adunarea Națională trebuie să fim consecvenți și să confirmăm ceea ce a propus Consiliul de Miniștri, fără a folosi subiectul intereselor politice înguste de partid”, a spus el.

Stânga a cerut încă o dată ca reprezentanții puterii executive și președintele Rumen Radev să vină în parlament și a condamnat trimiterea de arme în Ucraina.

Cu toate acestea, Yavor Bozhankov de la „BSP pentru Bulgaria” și-a exprimat o părere diferită de grupul său parlamentar - nu crede că prin această decizie Bulgaria va fi atrasă într-un război. „Decizia este importantă, este simbolică și va pune țara noastră pe calea alegerii sale civilizaționale”, a punctat deputatul. Bojankov a reamintit că Rusia ne-a declarat recent o țară inamică, fără să fi trimis arme. Războiul se va încheia, ar fi ipocrit ca Bulgaria să vrea să facă parte din programele de reconstrucție a Ucrainei, a subliniat reprezentantul stângii.

„Sprijinul că toată lumea face acest lucru este în scădere pentru că există țări europene care au spus „nu” livrării de arme către Ucraina, dar oferă ajutor umanitar, acceptă refugiați”, a spus liderul „BSP pentru Bulgaria” Cornelia Ninova. „Dacă suntem un popor și o țară care se gândește la interesul său național, trebuie să avem această conversație fără evaluări și „aruncături” politice”, a adăugat ea.

Ninova și-a exprimat îndoielile că deputații știu exact ce vor vota astăzi. „Până la începerea ședinței de astăzi, doar 16 din 240 de reprezentanți ai poporului au citit într-un dosar secret ce au votat. Cei care rămân în ignoranță vor apăsa cu ascultare butonul, ceea ce va rezolva una dintre cele mai importante probleme pentru Bulgaria”, a comentat Cornelia Ninova. Poziția „BSP pentru Bulgaria” este „nu” livrării de arme către Ucraina – asta ne implică în conflict, „pentru” căutarea unei soluții pașnice, calmând lumea și Bulgaria, a amintit ea.

Imediat după încheierea dezbaterilor, deputatul Yavor Bozhankov a fost exclus din grupul parlamentar BSP.

Președintele Comisiei parlamentare pentru apărare Hristo Gadjev (GERB-SDS ) a subliniat că decizia a fost dictată de expertiza militară, care spunea ce arme puteau și nu puteau fi furnizate, s-a convenit și cu Ucraina pentru ca cetățenii și infrastructura civilă să poată în Ucraina să fie protejate.

„Cu acțiunile sale în acest moment, „mulțimea euro-atlantică” care încearcă să treacă prin această decizie, singurul lucru pe care îl va realiza este să întărească sentimentele antieuro-atlantice ale bulgarilor”, a comentat liderul „ Vazrazhdane" Kostadin Kostadinov.

„Nu avem niciun interes să intrăm într-un conflict în care intrăm deja, aprinderea unui conflict pe care marile puteri deja încearcă să-l potolească”, a subliniat el. De la „Vazrazhdane” vom face ceea ce este necesar pentru ca Bulgaria să poată urma o politică în armonie cu interesele noastre naționale și cu sentimentele cetățenilor bulgari”, a spus Kostadinov.

Proiectul de lege privind ratificarea Acordului dintre Ministerul Apărării al Bulgariei și Ministerul Apărării al Ucrainei privind furnizarea gratuită de armament, echipamente și muniție a fost susținut de majoritatea în parlament în primă lectură. 130 de deputați au votat „pentru” și 36 „împotrivă”.

De asemenea, a fost adoptată o propunere de scurtare a perioadei dintre prima și a doua lectură a proiectului de lege la trei zile. 

Deși Bulgaria nu a trimis arme în Ucraina până acum, producătorii săi de arme au înregistrat o creștere bruscă a exporturilor, potrivit unui raport din noiembrie al Camerei de Comerț a Bulgariei. 

În august, Ministerul Economiei a aprobat acorduri de export de arme în valoare de peste 1 miliard BGN (540,22 milioane USD), majoritatea fiind destinate Poloniei, unul dintre nodurile cheie pentru transporturile de arme către Ucraina.