Ministrul de Interne, Lucian Bode: Austria nu ne-a auzit soluțiile. La următorul JAI, din martie, revine subiectul aderării

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a făcut precizări, vineri, după eșecul Schengen. Oficialul a afirmat că soluțiile propuse de România și de Comisia Europeană „nu au fost auzite de Austria”, precum și că scenariul decuplării de Bulgaria nu a existat pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi de la Bruxelles.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Interne, Lucian Bode: Austria nu ne-a auzit soluțiile. La următorul JAI, din martie, revine subiectul aderării
Foto: Lucian Bode/ Facebook

„Aceste soluții le-am propus mai întâi austriecilor, ministrului Gerhard Karner, în cele două întâlniri pe care le-am avut la Viena, pe 23 noiembrie, respectiv pe 5 decembrie. Din păcate, soluțiile noastre nu au fost auzite, nu au spus că nu sunt de acord cu ele, vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți pe Regulamentul Dublin, vorbesc de planul de acțiune prezentat tot pe data de 5 de către Comisie, plan de acțiune care a fost puternic susținut de România și a venit la propunerea Austriei. Eh, toate aceste soluții, din păcate, nu au fost auzite de Austria, nici soluțiile noastre, nici soluțiile Comisiei, așa că suntem în situația pe care o cunoașteți”, a declarat Lucian Bode, vineri, la București.

Referitor la posibilitatea de a primi o nouă șansă, el a explicat: „Regulile sunt foarte clare. O decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna martie”.

„Dacă până atunci va exista un consiliu extraordinar și Președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, Președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, și aici mă refer la România și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea Serviciului Juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv este nevoie de un vot și de unanimitate”, a continuat Lucian Bode.

Ministrul susține că scenariul decuplării de Bulgaria „nu a existat pe masa Consiliului JAI de ieri”.