Un angajat al UniCredit a furat o jumătate de milion de lei de la banca la care lucra

Banii au fost sustraşi pe parcursul a 9 luni, cu ajutorul neintenţionat al colegilor care trebuiau să-i supervizeze operaţiunile.

Urmărește-ne peGoogle news
Un angajat al UniCredit a furat o jumătate de milion de lei de la banca la care lucra
Foto: 7Media / Imagine cu caracter ilustrativ

A scăpat însă doar cu o pedeapsă cu suspendare, fiind obligat să returneze totuşi banii furaţi. Până acum, banca şi-a recuperat mai puţin de o zecime din bani. Metoda de furt a fost una ingenioasă.

I.B. a fost acuzat că în perioada august 2016 – mai 2017, a accesat fără drept sistemele informatice al UniCredit Bank, provocând acesteia un prejudiciu de 514.000 lei. Speculând o caracteristică a sistemului informatic, el făcea cumpărături şi retrăgea bani de la bancomat fără ca din cont să îi fie scăzut vreun ban.

Modalitatea de operare a lui B. era relativ simplă. Efectua o tranzacţie pe internet din contul său curent în euro. În acel moment, suma aferentă era blocată automat de sistemul informatic al băncii. Rămânea temporar în cont, dar indisponibilă şi rezervată pentru decontarea ulterioară. Apoi intra în aplicaţia informatică internă a băncii, îşi accesa contul şi debloca suma rezervată pentru tranzacţie. Banii îi rămâneau în cont, iar comerciantul era plătit din fondurile băncii, întrucât B. nu avea fonduri disponibile în lei.

„Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, inculpatul avea nevoie, pe lângă propria autorizare şi de autorizarea unui coleg, modalitate denumită principiul celor «patru ochi». Din probele administrate în cauză a rezultat că angajaţii UniCredit Bank care autorizau această procedură nu aveau cunoştinţă de activitatea infracţională a inculpatului, relaţiile dintre aceştia fiind bazate pe încredere”, au reţinut ulterior procurorii în rechizitoriu.

El a fost condamnat marţi la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Sentinţa nu este definitivă, potrivit ziardeiasi.ro

Sursa: ziare.com