Ministrul de Interne Lucian Bode: Vom accepta orice compromis în interesul României. Voi solicita un singur lucru: respect
Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a declarat înainte de Consiliul JAI care va decide dacă România va adera la Schengen, că va cere respect, dar că este pregătit să accepte orice compromis care avantajează ţara noastră.
"Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile”, a afirmat Lucian Bode.
"Aderarea la spațiul Schengen e o aspirație legitimă, firească a românilor. Doresc să le mulțumesc pentru răbdare”, a adăugat Bode.
"Astăzi, aici, România va solicita un singur lucru: respect”, a subliniat Bode.
"Azi, mandatul meu e unul foarte clar și simplu: voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, citat de G4Media.
"Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și ridicarea controalelor la frontieră din 2023”, a adăugat Bode.
Lucian Bode a mai declarat că „orice compromis în interesul României îl vom accepta”.
"Intrăm la vot pentru aderarea împreună a României și Bulgariei. Funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de Interne azi aici, lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta. Mandatul meu e să susțin interesul României. Noi am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem într-un parteneriat și relații de bună vecinătate. Noi ne dorim să intrăm împreună. Dar interesul României este mai presus de orice. România trebuie să fie membră în spațiul Schengen începând cu 2023”, a spus Bode, întrebat dacă România ar fi de acord cu decuplarea de Bulgaria.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost așteptat să anunțe poziția finală legată de intrarea României în Schengen. Acesta a răspuns la întrebările presei austriece, însă a ignorat întrebările jurnaliștilor români, întrebări adresate în limba engleză.
„Puteți explica de ce sunteți de acord cu Croația în Schengen, dar nu cu Bulgaria și România?”
„De ce acceptați Croația, iar România, nu?”
Întrebările jurnaliștilor din România au fost ignorate de cancelarul austriac.
„Nu era mai simplu să zică: pentru că nu îndepliniți criteriile, de exemplu”, a comentat Sabina Iosub, miercuri seară, la Antena 3 CNN.
„Și tăcerea e un răspuns”, a spus Mircea Badea, adăugând: „Eu zic că voia, dar ne mai perpelește un pic așa...”
Cristian Diaconescu a făcut următoarele precizări:
„Din câte știu, cancelarul austriac are, în momentul acesta, o presiune foarte serioasă și din partea Franței și din partea Germaniei. Din ce motiv și pe coridor va găsi o soluție... Probabil va apela tot la aceste țări pentru ca mâine să se găsească o formulă de compromis. Românii să fie foarte atenți la formula de compromis!”
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Cancelarul Austriei a ridicat din nou problema migraţiei şi a explicat că trebuie căutată o soluţie realistă.
La rândul său, preşedintele PPE, Manfred Weber, a arătat că România şi Bulgaria şi-au făcut temele pentru aderarea la Schengen, dar problema migraţiei ilegale este una reală.
„Nu vorbim despre a bloca aderarea lor, vrem să ne asigurăm cum putem să ajutăm”, a spus liderul PPE.
Sursa: DCNews