Ministrul Agriculturii: Prețurile au crescut în toată UE. Nicăieri în Europa nu e mai ieftin ca la noi

Ministrul Agriculturii susţine că în România nu este cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană și îi ceartă pe cei care se vaită de prețul la carne. Petre Daea insistă chiar că poate dovedi acest lucru cui fotografii din magazinele prin care a intrat.

Dec 8, 2022 - 06:55
Dec 8, 2022 - 07:07
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Agriculturii: Prețurile au crescut în toată UE. Nicăieri în Europa nu e mai ieftin ca la noi
Foto: Petre Daea/Facebook

„Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană”, declară ministrul Agriculturii.

„Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană, şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeţi, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat Petre Daea.

„Am această preocupare de a cunoaşte exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a mă interesa cum pot face eu în ţară cât mai mult şi cât mai bine. Am fost în UE şi, în fiecare ţară atunci când ajung, mă duc în unităţile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România în ţările în care am fost”, a spus Petre Daea.

Referitor la motivele pentru care prețurile au crescut, totuși, simțitor, ministrul Agriculturii vorbește despre influenţele externe.

„De ce au crescut aceste preţuri? Sunt legate de trei mari factori.

Primul este oferta de piaţă. Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru.

A doua problemă: preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii, ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (…) cu influenţe asupra preţurilor.

Al treilea factor: scumpirea inputurilor. Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele, prin preţ, sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a adăugat Petre Daea.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor până la Crăciun, ministrul Agriculturii a transmis că nu sunt motive ca acestea să mai crească: „Uitaţi-vă la Carrefour, de exemplu, deşi nu am vrut să vă dau nume, să vedeţi reduceri de preţ. De ce? Pentru că o cere piaţa. Nu sunt elemente obiective care să constituie o asemenea traiectorie a creşterii preţului pentru că preţul la materia primă s-a stabilizat, preţurile la gaze şi electricitate s-au stabilizat.

„V-aş ruga, dacă îmi daţi şi mie sprijin şi vă rămân recunoscător, să nu mai introduceţi în discuţia aceasta publică că se scumpesc alimentele. Omul aude şi îi e şi frică să mai iasă din casă. E adevărat că există şi situaţia în care unii vor să profite, dar nu o să ajungem să cumpărăm cu 60 de lei kg de carne. Nu se va întâmpla să ajungem acolo", a mai adăugat Petre Daea.

Sursa: Gândul.ro