Ministerul de Finanțe îngheață cele mai multe sporuri și indemnizații în 2023

Proiectul de buget pentru 2023 prevede o scădere a cheltuielilor cu asistența socială de la nivelul de 31,2% din total cheltuieli publice în 2022 la procentul de 29,8%.

Dec 7, 2022 - 16:37
Urmărește-ne peGoogle news
Ministerul de Finanțe îngheață cele mai multe sporuri și indemnizații în 2023
Imagine cu caracter ilustrativ

De asemenea, cheltuielile de personal cresc în sumă brută cu un procent de 7-8%, în condițiile unei inflații oficiale estimate de aproximativ 10% în 2023.

Finanțele anticipează o creștere economică de 2,8% pentru 2023 și își reafirmă angajamentul luat la Comisia Europeană pentru consolidare bugetară.

Bugetul pentru anul viitor prevede că o lungă serie de ajutoare, drepturi și indemnizații sociale vor fi înghețate la nivelul valorii din decembrie 2022.

Dată fiind inflația medie anuală de 9,6% estimată pentru 2023 în acleași proiect de buget, valoarea reală a acestor ajutoare sociale va scădea cu cel puțin 10%.

Astfel în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții, arată proiectul de lege.

În plus, documentul stipulează menținerea cuantumului indemnizației de hrană la nivelul din anul 2022.

Iar munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcții de execuție sau de conducere, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se vor compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

În anul 2023 nu se acorda personalului bugetar bilete de valoare, cu excepția tichetelor de creșă, precum și premii.

În anul 2023, cuantumul compensației bănești, respectiv al alocației valorice pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de echipare și valoarea financiară a drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul acordat pentru luna decembrie 2022.

Foarte important, în anul 2023 nu se acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă.

Trebuie precizat și că, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022.

Ministerul de Finanțe mizează pe o scădere a deficitului bugetar la 4,4% din PIB în 2023, pentru ca în 2024 dezechilibrul să revină sub plafonul de 3% impus de Comisia Europeană