Antony Blinken: Administrația Biden sprijină protestatarii zero-Covid din China

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că administrația Biden îi sprijină pe protestatarii zero-COVID din China, explicând că va aborda acest subiect când va vizita țara la începutul anului viitor.

Urmărește-ne peGoogle news
Antony Blinken: Administrația Biden sprijină protestatarii zero-Covid din China
Foto: US Department of State

„Desigur, da”, i-a spus Blinken lui Jake Tapper de la CNN, când a fost întrebat despre sprijinul SUA pentru protestatarii care demonstrează împotriva restricțiilor stricte ale guvernului chinez împotriva Covid-19. „Susținem dreptul oamenilor de pretutindeni, fie că este vorba de China, fie că este vorba de Iran, fie că este în orice alt loc, de a protesta pașnic, de a-și face cunoscute opiniile, de a-și exprima frustrările.”

Blinken a spus că va aduce în discuție protestele cu oficialii chinezi, personal, luna viitoare, scrie CNN.

„Vom spune ceea ce spunem întotdeauna și ceea ce președintele (Joe) Biden i-a spus lui (liderului chinez) Xi Jinping, și anume că drepturile omului și libertățile civile de bază sunt în centrul a ceea ce suntem noi ca americani. Și niciun guvern american, niciun președinte american nu va tăcea în privința asta”, a spus Blinken.

Blinken a mai spus că SUA vor adopta aceeași abordare atunci când drepturile protestatarilor sunt reprimate oriunde altundeva: „Noi vorbim împotriva lor, ne ridicăm împotriva lor și luăm măsuri împotriva lor”.

Manifestațiile au zguduit Iranul timp de câteva luni, declanșând o represiune mortală din partea autorităților. Revolta la nivel național a fost declanșată pentru prima dată de moartea lui Mahsa (cunoscută și sub numele de Zhina) Amini, o femeie kurdă-iraniană în vârstă de 22 de ani, care a murit la mijlocul lunii septembrie, după ce a fost reținută de poliția morală a țării. De atunci, protestatarii din Iran s-au unit în jurul unei serii de nemulțumiri față de guvernul iranian.

Cu toate acestea, în timp ce Blinken a subliniat sancțiunile americane împotriva celor responsabili de represiunea împotriva protestatarilor din Iran, el nu a menționat niciun cost care a fost impus Chinei pentru reprimarea protestelor.

Blinken a spus că „în mod fundamental” protestele din China și Iran nu au fost legate de SUA.

„Este vorba despre oamenii din ambele țări care încearcă să-și exprime punctele de vedere, încearcă să-și îndeplinească aspirațiile și răspunsul pe care guvernele îl iau la asta”, a mai spus el.

Sursa: Știrile ProTV