România are în total 189 de kilometri de pârtie de schi, cât are o singură stațiune din Elveția

În România există 218 de pârtii de schi, care însumate ajung la un număr de doar 189 de kilometri. Comparând cu Elveția sau Franța, aceste numere sunt atinse într-o singură stațiune, arată ZF.

Dec 4, 2022 - 14:37
Urmărește-ne peGoogle news
România are în total 189 de kilometri de pârtie de schi, cât are o singură stațiune din Elveția
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Conform datelor Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, anul acesta, au fost omologate 13 pârtii noi de schi, cu un total de aproape 14 km. Sinaia este staţiunea care are cel mai mare număr de kilometri de pârtii de schi, cu circa 23 km, unde cel mai mare administrator este Transport Urban Sinaia, din cadrul Primăriei Sinaia. 

Staţiunea din Prahova este urmată de Poiana Braşov, care are 15 km de pârtii de schi, mare parte dintre aceştia fiind administraţi într-o colaborare dintre Primăria Braşovului şi Ana Teleferic, compania parte din grupul Ana Hotels care se ocupă de instalaţiile de teleferic, controlat de George Copos.

Staţiunea din judeţul Braşov este una dintre cele mai căutate staţiuni montane pe perioada iernii, alături de Sinaia, Buşteni şi Predeal, dar şi una dintre cele mai scumpe. 

Primăria Braşovului are în plan extinderea domeniului schiabil din Poiana Braşov, prin adăugarea a încă 30 de hectare, ceea ce înseamnă mărirea pârtiilor cu încă 10 kilometri.

Potrivit datelor transmise de Ziarul Financiar, România nu dispune de o infrastructură dezvoltată pentru a putea deveni o destinaţie de schi. Pârtiile mici, preţurile mari şi lipsa colaborării între proprietarii de hoteluri, administratorii de pârtii de schi şi autorităţile locale, cât şi centrale, fac din România o ţară de evitat pentru pasionaţii de schi. 

Mai mult, infrastructura locală nu permite practicarea prea multor sporturi de iarnă.

O altă problemă a staţiunilor de schi din România este reprezentantă de faptul că nu există o cartelă de acces pe pârtie valabilă mai multor administratori de pârtii, câţi proprietari sunt, atâtea cartele, iar această lipsă de colaborare şi de parteneriat poate afecta pe termen lung mersul lucrurilor într-o staţiune.

Pârtia Kalinderu din Bușteni se redeschide pentru turiști în noul sezon de schi. Vestea vine după ce vineri angajații societății care administrează domeniul schiabil au repornit activitatea.

,,Așa cum am promis, astăzi dis-de-dimineață, alături de angajații Caraiman Comserv, societatea subordonată Consiliului Local Bușteni, am pornit activitatea Domeniului schiabil Kalinderu Bușteni!”, a declarat Mircea Corbu, primarul orașului Bușteni, informează Observatorul Prahovean

Sursa: Adevărul.ro