Europarlamentarul Eugen Tomac: Vom reclama Austria la Curtea de Justiție a UE dacă blochează intrarea României în Schengen

Dacă Austria va fi singurul stat care se va opune cererii României de accedere în spațiul Schenghen, se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE, este de părere europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP.

Dec 4, 2022 - 14:03
Urmărește-ne peGoogle news
Europarlamentarul Eugen Tomac: Vom reclama Austria la Curtea de Justiție a UE dacă blochează intrarea României în Schengen
Foto: Eugen Tomac/Facebook

"Ce putem face dacă Austria ne blochează accesul în Schengen? De ani buni de zile, singura țară care se opunea accesului nostru în spațiul Schengen a fost Olanda. Iată că un efort comun de acțiune românească și europeană a convins decidenții politici din Țările de Jos să își schimbe poziția și, în această săptămână, Haga ne-a dat o veste bună. Olanda susține aderarea noastră.  

Am avut ceva emoții legate de poziția Suediei, dar și de la Stockholm avem verde.Singura țară care se opune este Austria, aici Guvernul, prin Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner, tot susțin, în mod absolut incorect, că nu trebuie să fim acceptați în Schengen.  

Poziția Austriei este discriminatorie și sperăm că Viena își va revizui, în data de 8 decembrie, decizia și nu ne va bloca.  

În primul rând, abordarea precum că o țara intrată recent în Uniunea Europeană, cu referire la Croația, este mult mai bine pregătită tehnic decât România, arată că decizia politică are la bază alt raționament decât cel ce ține de criterii obiective privind gestionarea frontierei.  

Ce ne rămâne de făcut în cazul în care Guvernul austriac rămâne singurul din Uniunea Europeană care ne blochează în Schengen? Aici vreau să amintesc că, la Viena, a mai fost adoptată acum 4 ani o decizie prin care cetățenii români au fost discriminați prin refuzul autorităților de a acorda copiilor români alocații indexate conform prevederilor legislației europene, mai precis conform contribuțiilor părinților care își desfășurau activitatea pe teritoriul Austriei. Astfel, copiii români primeau valoarea alocației din țara de naștere, și nu cea prevăzută în Austria.

Aceasta măsură discriminatorie am adus-o la cunoștința Comisiei Europene în martie 2020. Comisia Europeană a trimis Guvernul Austriei în fata Curții de Justiție a UE în mai 2020. Pe 16 Iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocațiile copiilor proveniți din România și alte state est europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulație a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene.

De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copii afectați de măsura privind tăierea indemnizație de copil.  

În cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spațiul Schenghen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE - pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane. 

Nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spațiul Schengen. În caz de blocaj, răspunsul nostru trebuie să fie pregătit imediat. Eu sigur voi cere Comisiei Europene să apere dreptul european și Regulamentul Schengen în fața unor excese politice, fie ele și din partea Austriei.#România merită în Schengen!" a scris Tomac.