Iranul desfiinţează Poliţia moravurilor şi intenționează să revizuiască purtarea vălului islamic

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunțat desființarea poliției moralității de către autoritățile competente, a transmis duminică agenția de presă Isna, preluată de France Prese.

Dec 4, 2022 - 12:20
Urmărește-ne peGoogle news
Iranul desfiinţează Poliţia moravurilor şi intenționează să revizuiască purtarea vălului islamic
Imagine cu caracter ilustrativ

„El a spus că poliția moralității nu are nimic de-a face cu sistemul judiciar și că a fost desființată de cei care au creat-o", a declarat el sâmbătă seara în orașul sfânt Qom. Procurorul general a răspuns astfel la o conferință religioasă după ce un participant l-a întrebat „de ce a fost închisă poliția moralității".

Este evident un pas făcut înapoi de regimul de la Teheran în contextul protestelor ce persistă de peste două luni, declanșate de moartea unei tinere kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, în custodia poliției moralității.

Anterior, procurorul a anunţat că parlamentul şi procuratura iraniană analizează legile conform cărora toate femeile sunt obligate să poarte un văl islamic.

Mohammad Jafar Montazeri, a asigurat la rândul său sâmbătă că Parlamentul şi Autoritatea judiciară se preocupă de chestiunea obligativităţii vălului pentru femei şi a promis "rezultate rapide", fără a preciza însă în ce sens ar putea fi modificată legea.

El a menţionat într-un discurs la Qom că miercuri a avut loc "o reuniune cu comisia culturală a parlamentului şi rezultatele se vor vedea într-o săptămână sau două".

În ce-l priveşte, preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat sâmbătă într-o conferinţă de presă la Teheran că "legea fundamentală (a ţării) are valori şi principii solide şi imuabile, (...) dar există metode de implementare a Constituţiei ce pot fi modificate".

Iranul este afectat de un val de tulburări antiguvernamentale începând din septembrie, când Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în arestul poliţiei moravurilor. Ea a fost arestată pentru că şi-ar fi purtat în mod inadecvat vălul islamic. Nu este clar cum s-ar putea schimba sistemul iranian de poliţie religioasă sau dacă protestatarii vor considera această măsură drept o concesie.

În septembrie, principalul partid reformist al Iranului a cerut abrogarea legii. Partidul Poporului Uniunea Islamică a Iranului, format din rudele fostului președinte reformist Mohammad Khatami, a cerut sâmbătă autorităților „pregătirea elementelor legale care deschid calea pentru anularea legii obligatorii a hijabului”. Grupul de opoziție a cerut, de asemenea, republicii islamice „să anunțe oficial încetarea activităților poliției moravurilor” și să „permită demonstrații pașnice”, se arată într-un comunicat.

Consiliul suprem al securităţii naţionale din Iran a afirmat sâmbătă că "peste 200 de persoane" au fost ucise în manifestaţiile care au loc în Republica Islamică de două luni şi jumătate.

Acest bilanţ cuprinde "decese din rândul civililor şi forţelor de securitate, victime ale ciocnirilor între grupări opuse, participanţi la revolte, grupuri contrarevoluţionare şi separatişti", a consemnat agenţia oficială Irna.

Organizația nonguvernamentală Iran Human Rights, cu sediul în Oslo, a declarat marți că cel puțin 448 de persoane au fost „ucise de forțele de securitate în cadrul protestelor în curs de desfășurare la nivel național”. Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat săptămâna trecută că 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în timpul represiunii.

Luni, generalul Amirali Hajizadeh, comandant al forţei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, a indicat un bilanţ de peste 300 de decese.

Consiliul securităţii a mai estimat totodată sâmbătă că pagubele înregistrate în această perioadă se ridică la "mii de miliarde de riali" (360.000 de riali fiind echivalentul a 1 dolar SUA).

Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei.

Sursa: ziare.com