Oficial american: Xi Jinping nu vrea să accepte vaccinurile occidentale anti-COVID

Liderul chinez Xi Jinping nu doreşte să accepte vaccinurile occidentale, în ciuda provocărilor cu care se confruntă China cu Covid-19 şi, deşi protestele recente nu reprezintă o ameninţare la adresa guvernării Partidului Comunist, acestea i-ar putea afecta poziţia personală, a declarat directorul de informaţii naţionale al SUA, Avril Haines, conform The Guardian.

Dec 4, 2022 - 08:40
Urmărește-ne peGoogle news
Oficial american: Xi Jinping nu vrea să accepte vaccinurile occidentale anti-COVID
Foto: China News Service

Deşi numărul de cazuri zilnice de Covid din China se apropie de maximele istorice, unele oraşe iau măsuri pentru a relaxa regulile de testare şi de carantină după ce politica lui Xi de toleranţă zero faţă de Covid a declanşat o încetinire bruscă a economiei şi manifestări publice.

Haines a vorbit la la Forumul Naţional Reagan de Apărare din California şi a spus că, în ciuda impactului social şi economic al virusului, Xi „nu este dispus să ia un vaccin mai bun din Occident şi, în schimb, se bazează pe un vaccin din China care este bun doar că nu este la fel de eficient împotriva Omicron”.

"A vedea protestele şi răspunsul la acestea contrazice naraţiunea pe care îi place să o propună, şi anume că China este mult mai eficientă la guvernare”, a spus Haines.

"Nu este, din nou, ceva pe care îl vedem ca fiind o ameninţare la adresa stabilităţii în acest moment, sau schimbarea regimului sau ceva de genul acesta”, a spus ea, adăugând în acelaşi timp: "Cum se va desfăura va fi important pentru statutul lui Xi”.

Săptămâna trecută, autorităţile au ridicat brusc restricţiile Covid în oraşele chinezeşti Guangzhou şi Chongqing, unde protestatarii au avut confruntări cu poliţia.

Sâmbătă, oraşul Shenzhen a anunţat că nu va mai cere oamenilor să arate un rezultat negativ al testului Covid pentru a folosi transportul public sau a intra în parcuri, după proteste similare din Chengdu şi Tianjin.

Multe cabinete de testare din Beijing au fost închise, deoarece capitala a încetat să mai ceară rezultate negative la teste ca o condiţie pentru a intra în locuri precum supermarketuri.

Într-un efort aparent de a combate furia faţă de politicile zero-Covid care au declanşat iniţial protestele, autorităţile au anunţat, de asemenea, planuri de a intensifica vaccinarea persoanelor în vârstă.

China nu a aprobat niciun vaccin străin împotriva Covid-19, optând pentru cele produse pe plan intern, despre care unele studii au sugerat că nu sunt la fel de eficiente ca unele străine. Aceasta înseamnă că reducerea măsurilor de prevenire a virusurilor ar putea veni cu riscuri mari, potrivit experţilor.

Sursa: Hotnews.ro