Mai multe persoane, printre care și români, arestate după o acțiune Europol: 11 tone de droguri confiscate

Zece traficanți printre care și români au fost arestate de Garda Civilă și OFAST (Office Anti Stupéfiants) al Poliției Naționale Franceze, cu sprijinul Europol și Eurojust, într-o amplă acțiune care a vizat traficul intrernațional de stupefiante.

Dec 4, 2022 - 08:30
Dec 4, 2022 - 08:46
Urmărește-ne peGoogle news
Mai multe persoane, printre care și români, arestate după o acțiune Europol: 11 tone de droguri confiscate
Foto: Captura video Europol/Eurojust

11 tone de droguri au fost confiscate de la o organizație criminală care se ocupa cu transportul narcoticelor din Maroc în Europa.

Din Maroc și Spania acestea ajungeau în alte țări europene: Franța, Italia, Belgia, Olanda și România. Persoanele reținute sunt de naționalitate franceză, spaniolă, română și italiană.

Au fost sechestrate și capete de tractor, semiremorci, arme de foc, vehicule de ultimă generație și material electronic, toate evaluate la câteva milioane de euro și atribuibile organizației criminale.

Potrivit Gărzii Civile, deținuții sunt opt bărbați și două femei. Acuzațiile care li se aduc sunt trafic de droguri, spălare de bani, apartenență la o organizație criminală, deținere ilegală de arme și falsificare de documente. Mai precis, au fost confiscate 9.600 de kilograme de hașiș și 1.450 de kilograme de marijuana. Odată introduse pe piața europeană, ar fi adus câștiguri de 100 de milioane de euro.

Cele zece arestări, printre care și șoferi de TIR, au fost efectuate în diferitele faze ale operațiunii.

Polițiștii au făcut percheziții la adrese din Valdemoro (Madrid), Portillo de Toledo, Novés și Yuncos (Toledo), Mijas, Alhaurín el Grande și Marbella (Málaga). Agenții au confiscat opt arme de foc, un telefon prin satelit, două aparate de ambalat în vid pentru marijuana, bani, un număr mare de telefoane mobile (majoritatea criptate) și echipamente informatice.

În plus, au fost confiscate vehicule de ultimă generație, camere de supraveghere camuflate, sisteme de urmărire prin GPS, autotractoare și semiremorci. Unele dintre vehiculele confiscate aveau podea dublă pentru a ascunde drogurile.

Operațiunea celor a început în noiembrie 2020. Atunci, Garda Civilă din Toledo a primit un Ordin European de Investigare (OEI). Era emis de Autoritatea Judiciară Franceză. Se solicita o anchetă în legătură cu mai multe capturi de droguri din Franța. La rândul său, OFAST al Poliției Naționale Franceze a demarat o anchetă pe teritoriul său ca urmare a unui lot de peste 1,5 tone de marijuana și hașiș interceptat în luna mai.

Anchetatorii au descoperit o organizație cu sediul în Sudul Spaniei, în provincia Malaga. Activitatea acesteia era intermediarea între Maroc, Spania și Europa. Transportul era facilitat de cărăuși.

Cercetările au dat roade când organizația a decis să reia activitatea infracțională, după ce a redus-o de la sfârșitul lunii aprilie 2021. Marfa, 526 kg de polen de hașiș, a fost interceptată în provincia Valencia într-un control efectuat asupra unui camion.

Membrii organizației s-au folosit cooperative și companii ale căror proprietari erau pentru a îngreuna cercetările. În acest fel depistau anchetatorii care voiau să ajungă la managerii finali ai transportului. Sarcina a devenit și mai complicată atunci când aceștia activau în alte țări, din cauza reglementărilor diferite.