Studiu: Consumul de alcool micșorează creierul și duce la demență

Dacă ar fi să întrebi un om care nu consumă alcool de ce sare peste șampanie în timpul toasturilor, ai putea obține unul dintre multele răspunsuri, și anume motive de sănătate și siguranță, motive religioase sau schimbări de stil de viață.

Dec 3, 2022 - 20:55
Urmărește-ne peGoogle news
Studiu: Consumul de alcool micșorează creierul și duce la demență
Imagine cu caracter ilustrativ

Un studiu publicat în revista Nature a dezvăluit că doar un pahar de vin sau o halbă de bere este suficient pentru a micșora volumul total al creierului. Și dacă bei mai mult decât atât în fiecare zi, leziunile la nivelul creierului pot fi și mai grave.

Potrivit Live Science, studiul a implicat peste 36.000 de adulți din Marea Britanie. Participanții au fost întrebați cât de mult alcool consumă zilnic și li s-a scanat creierul cu un RMN. Creierele băutorilor au fost apoi comparate cu cele ale celor care nu beau. 

Creierul băutorilor care consumau aproximativ două căni de alcool pe zi a apărut cu doi ani mai bătrân decât cei care nu consumau niciunul. Consumul de alcool în fiecare zi poate provoca, de asemenea, micșorarea creierului.

Studiul a arătat că volumul creierului celor care au băut mai mult de o unitate de alcool pe zi a fost mai mic decât grupul „un pahar pe zi”. Dar care sunt exact efectele unui creier micșorat?

Potrivit Societății Alzheimer, s-a dovedit că leziunile cerebrale cauzate de consumul excesiv de alcool „duc la boala Alzheimer sau la alte forme de demență”. S-ar putea să întâmpinați simptome precum uitarea, să vă fie mai greu să luați decizii și să aveți probleme cu mersul.

Vestea bună, totuși, este că creierul se poate vindeca singur și poate inversa daunele dacă se oprește consumul de alcool.