România a început, sâmbătă, exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni

"Astăzi (sâmbătă - n.r.), la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România - Republica Moldova. Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal", au precizat oficialii companiei transportatoare de gaze.

Dec 3, 2022 - 17:05
Urmărește-ne peGoogle news
România a început, sâmbătă, exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni

Ei au precizat că este pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Oficialii de la Chișinău au anunțat, în data de 22 noiembrie, că Gazprom reduce din 1 decembrie livrările de gaze naturale către Republica Moldova cu 56,5%. Aceștia au acuzat că doar o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Anunțul referitor la diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova a fost făcut de Gazprom încă de la începutul lui octombrie. Conform Curții de Conturi din țara vecină, Republica Moldova a acumulat o datorie de 590,8 milioane de dolari către Gazprom.

Ulterior, Gazprom, care ameninţase că reduce tranzitul de gaze prin Ucraina, a anunţat că va menţine totuşi volumele pompate către Republica Moldova, după ce societatea de gaze Moldovagaz a normalizat plăţile pentru luna noiembrie. Gazprom a precizat, însă, că îşi rezervă dreptul de a reduce sau de a întrerupe livrările în cazul în care Chişinăul nu va efectua plăţile convenite.