Aleksandar Vucic: Serbia nu va ajuta niciodată Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a lansat o afirmație surprinzătoare, care, de această dată, nu pare a fi în favoarea Rusiei.

Dec 3, 2022 - 11:33
Urmărește-ne peGoogle news
Aleksandar Vucic: Serbia nu va ajuta niciodată Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident
Foto: Aleksandar Vucic/ Facebook

Aleksandar Vucic a declarat că nimeni nu poate ocoli prin intermediul Serbiei sancțiunile impuse de Uniunea Europene împotriva Rusiei, ca urmare a războiului pe care Putin&Co. l-au lansat în Ucraina. Serbia își importă tot gazul din Rusia, iar singura sa companie petrolieră este deținută majoritar de compania rusească Gazprom.

Vucic a făcut această afirmație, vineri, 2 decembrie, după o întâlnire cu comisarul european pentru extindere, Oliver Vergei, potrivit Reuters, citată de ucrainenii de la Obozrevatel.

"Am răspuns la cazurile de re-export al anumitor bunuri, iar autoritățile noastre de stat au reținut persoane din companii implicate în eludarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse", a declarat Vucic.

Anterior, Serbia, care încearcă să devină membră a Uniunii Europene, a fost criticată de diplomații străini pentru că nu a impus oficial sancțiuni împotriva Rusiei pentru războiul său la scară largă împotriva Ucrainei.

Serbia își importă tot gazul din Rusia, iar singura sa companie petrolieră, NIS, este acționar majoritar al Gazprom Nafta și Gazprom.

După întâlnirea cu Vucic, comisarul european a precizat că a primit un mesaj cu privire la disponibilitatea de a aplica sancțiuni.

"Salut anunțul președintelui că ne va ajuta să impunem sancțiuni împotriva Rusiei pentru a pune capăt acestui război", a spus el.

Anterior, șeful adjunct al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că ezitarea Serbiei de a sprijini sancțiunile UE împotriva Rusiei ar putea pune în pericol aspirațiile țării de a adera la blocul comunitar. Statul, ca și până acum, adoptă o poziție de neutralitate când vine vorba de NATO și Rusia.

Potrivit acestuia, "mulți lideri se uită în jur și se așteaptă ca în aceste momente dificile toată lumea să împărtășească comuniunea proiectului, și mai ales cei care caută să fie alături de noi".

Președintele Serbiei a vorbit despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, spunând că armata rusă a devenit mai bună la luptă. În opinia sa, este puțin probabil ca ostilitățile să se încheie în 2023, așa că Kievul și Moscova "trebuie să găsească o soluție".

Sursa: Știrile ProTV