Ministrul Muncii: Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate

Pensia nu va mai depăși venitul obținut de salariat în perioada de activitate, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, într-un interviu pentru Știrile TVR. Este doar una dintre modificările care va reforma sistemul de pensii din țara noastră. Vizate sunt și pensiile speciale, pentru care guvernul trebuie să vină cu o soluție până la sfârșitul acestui an.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Muncii: Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate
Foto: Marius Budai/ Facebook

Reforma pensiilor speciale e un jalon în PNRR și trebuie adoptată anul acesta.

Până acum, Ministerul Muncii a confirmat doar câteva dintre recomandările Băncii Mondiale: pensiile să fie calculate în funcție de contribuții și să existe un stagiu minim de cotizare.

Nu toate pensiile ar urma să fie vizate de modificări.

Reforma ar viza schimbarea modului de calcul al pensiilor pentru unele categorii de angajați, cum sunt magistrații ori personalul aeronautic civil.

"Nu va mai fi nicio pensie care să depăşească venitul din activitate, iar perioadele minime de vechime vor fi similare că cele din sistemul public de pensii", a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, pentru Știrile TVR.

În luna noiembrie, statul a plătit aproape 10 mii de pensii beneficiarilor de legi speciale. Mai mult de jumătate dintre acești pensionari primesc sume cuprinse între 11 mii de lei și 21 de mii de lei în cazul judecătorilor ori magistraților pensionați.

Nu toți românii sunt însă la fel de norocoși după o viață de muncă.

"Sistemul public de pensii este ineficient. Undeva la 40% din contribuțiile plătite de către contributori se recuperează prin pensii. (...) Cine dorește ca la pensionare să aibă un trai decent trebuie să economisească.", a declarat pentru sursa citată Adrian Codîrlașu, vicepreşedinte CFA.

În prezent, România are peste 4,7 milioane de pensionari. Aproape 70% dintre aceştia au pensii până la 2.000 de lei.

România trebuie să finalizeze noua lege a pensiilor până la sfârșitul lui martie 2023.

Sursa: Știrile TVR