Scandal în coaliție, după ce liderul deputaților UDMR a declarat că Ardealul nu e pământ românesc - Ciolacu cere discuții urgente și scuze publice

Și președintele PNL Satu Mare cere scoaterea UDMR-ului de la guvernare. Liberalii sunt nemulțumiți că liderii UDMR, care sunt de altfel și la conducerea țării, nu au transmis niciun mesaj cu ocazia Zilei Naționale. Niciun ministru UDMR nu a fost prezent la paradă, nici măcar Kelemen Hunor, care este și vicepremier în Guvernul României.

Urmărește-ne peGoogle news
Scandal în coaliție, după ce liderul deputaților UDMR a declarat că Ardealul nu e pământ românesc - Ciolacu cere discuții urgente și scuze publice
Foto: Kelemen Hunor

"Ardealul este pamant romanesc, unde convietuiesc si unguri, si evrei. UDMR-ul in acest moment face parte din coalitia de guvernare. Nu poti sa te plangi ca exista atitudine impotriva maghiarilor in România. Vor exista consecinte politice. Nu-ti permiti sa vii cu un astfel de discurs si a doua zi sa para ca nu ai spus nimic", a declarat, joi seara, Marcel Ciolacu, la un post TV.

"Pe toate posturile, ne arata UDMR pe toate caile ca a venit un mininistru din guvernul Ungariei in vizita in Romania. Ca pe Mesia l-au primit pe acest ministru, iar de Ziua Nationala a Romaniei sa nu transmiti un mesaj romanilor...

Este inadmisibil sa mai fie la guvernare UDMR in aceste conditii", a afirmat Adrian Cozma, presedintele PNL Satu Mare. 

Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a declarat că nu este motiv de rupere a coaliției afirmațiile făcute în Parlament la sărbătorirea Zilei Naționale a României, după ce liderul PNL Satu Mare a spus că maghiarii ar trebui să iasă de la guvernare.

Adrian Cozma are o atitudine antimaghiară consecventă, recidivează, nu se află la prima abatere. Am transmis pe Facebook-ul meu și am scris că noi credem în continuare în acele idei pe care le-am exprimat cu ocazia ședinței solemne. Nu cred că e motiv de rupere a coaliției. La PNL n-am văzut încă, în afară de...Unii au înțeles greșit mesajul, unii au vrut să nu înțeleagă greșit, nu comentez. Acele declarații le-am făcut în spiritul declarației de la Alba Iulia. Consider că nu a fost nimic jignitor”, a declarat Csoma Botond.

Despre declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, privind „consecințe politice” ale afirmațiilor sale, Csoma Botond a răspuns: „Nu știu la ce s-a referit dânsul”.

Csoma Botond a declarat despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 că "liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia".