O țară din UE va aplica TVA 0% pentru alimente - Măsura a deranjat-o pe Ursula von der Leyen

Din ce în ce mai multe guverne din Europa încep să-și asume diverse măsuri prin care să sprijine cetățenii, în fața inflației explozive.

Dec 1, 2022 - 23:32
Urmărește-ne peGoogle news
O țară din UE va aplica TVA 0% pentru alimente - Măsura a deranjat-o pe Ursula von der Leyen
Foto: Mateusz Morawiecki

Un stat din blocul comunitar de exemplu, a luat de curând, o decizie fermă cu privire la TVA-ul pentru alimente, inițiativă care a stârnit nemulțumire la Bruxelles.

Un stat din Europa va avea TVA zero la alimente, informează presa internațională. Astfel, după o scumpire cu aproximativ 30% în ultimul an la produsele de bază, acestea s-ar putea ieftini.

Măsura Mateusz Morawiecki, premierul conservator al Poloniei, a declarat că reducerea TVA-ului va face pentru populație produsele mai accesibile, iar inflația ar putea fi ponderată.

„Mai presus de toate, TVA zero la alimente este o astfel de umbrelă și astăzi vreau să subliniez că vom continua această politică cel puțin în primul semestru din 2023″, a declarat oficialul de la Varșovia.

Totuși, această măsură ar urma să fie eliminată din cauza presiunilor de la Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a decis că Polonia „nu respectă reglementările UE”.

Între timp, Ursula von der Leyen are în lucru un nou pachet de sancțiuni economice împotriva Rusiei.

„Lucrăm asiduu pentru a lovi Rusia acolo unde o doare, pentru a-i scădea şi mai mult capacitatea de a duce războiul contra Ucrainei şi pot anunţa astăzi că lucrăm cu viteză maximă la cel de-al 9-lea pachet de sancţiuni”, a declarat Von der Leyen, într-o conferinţă de presă la Helsinki.

„Sunt încrezătoare că foarte curând vom aproba un plafon al preţului global pentru petrolul rusesc cu G7 şi cu alţi parteneri majori. Nu vom avea linişte decât atunci când Ucraina se va impune în faţa lui Putin şi a războiului său ilegal şi barbar”, a adăugat șefa Comisiei Europene.