Comisia Europeană a decis suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene de coeziune destinate Ungariei

Comisia Europeană a prezentat astăzi o evaluare în cadrul procedurii de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept de către Ungaria.

Noi 30, 2022 - 14:37
Urmărește-ne peGoogle news
Comisia Europeană a decis suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile Uniunii Europene de coeziune destinate Ungariei
Foto: Viktor Orban/ Facebook

Propunerea CE va trebui aprobată de o majoritate calificată a ţărilor din UE, ceea ce înseamnă cel puţin 15 din cele 27 de state membre, care să reprezinte împreună cel puţin 65% din populaţia totală a UE. Votul urmează să aibă loc pe 19 decembrie.

Comisia arată că, în ciuda pașilor făcuți, încă există un risc continuu pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile de remediere care încă trebuie îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.

În vreme ce un număr de reforme au fost făcute sau sunt în curs de implementare, Ungaria a eșuat în a implementa adecvat aspecte centrale ale celor 17 măsuri remediale necesare care au fost agreate în cadrul mecanismului general de condiționalitate până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat statul. Acestea sunt legate în particular de eficiența noii Autorități de Integritate înființate și de procedura pentru evaluarea judiciară a deciziilor de anchetare.

Consiliul European va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe această temă, fiind necesară o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare.

„Comisia, după ce s-a asigurat că au fost incluse etape esențiale privind independența judiciară și protejarea bugetului UE, a decis, de asemenea, să aprobe astăzi Planul de redresare și de reziliență al Ungariei, cu condiția punerii în aplicare integrale și efective a etapelor necesare. De fapt, în planul de redresare și de reziliență, și în vederea soluționării încălcărilor care pun în pericol bugetul UE, Ungaria s-a angajat să adopte cele 17 măsuri de remediere, împreună cu alte reforme ale statului de drept legate de independența judiciară, sub forma unui set clar definit de 27 de „supermăsuri”. Acest lucru înseamnă că nu este posibilă nicio plată în cadrul RRF până când Ungaria nu implementează integral și corect aceste 27 de „super etape””, mai notează Comisia Europeană.