Klaus Iohannis a semnat decretul - Generalul Cristian Radu, adjunctul șefului IGSU, s-a pensionat la 49 de ani

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 28 noiembrie, decretul de trecere în rezervă a generalului Cristian Radu, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, a transmis Administrația Prezidențială. Adjunctul șefului IGSU și-a pus șoferul să-și asume un accident în locul său, în anul 2021, faptă pentru care a fost pus sub acuzare, după cum a confirmat Parchetul Militar, în urmă cu aproape două săptămâni, la solicitarea Libertatea.

Noi 28, 2022 - 14:40
Urmărește-ne peGoogle news
Klaus Iohannis a semnat decretul - Generalul Cristian Radu, adjunctul șefului IGSU, s-a pensionat la 49 de ani
Foto: Libertatea

Generalul Cristian Radu, în vârstă de 49 de ani, și-a depus dosarul de pensionare cu puțin timp înainte de a afla în mod oficial că nu mai este suspect, ci inculpat, au declarat atunci surse din IGSU pentru Libertatea.

Pe 8 noiembrie 2021, Cristian Radu, la acea dată colonel, a condus autoturismul de serviciu, cu numărul de înmatriculare B-40-RYE. La ora 7.30 dimineața, mașina sa a mers cu peste 120 de kilometri la oră pe șoseaua Mihai Bravu din București. Aproape de stația de tramvai Laborator, Radu a frânat și a lovit refugiul pentru pietoni. În urma impactului, atât Radu, cât și șoferul său, un subofițer aflat pe scaunul din dreapta, au fost răniți.

Pe 17 octombrie 2022, Libertatea a descris accidentul. Dosarul penal a fost deschis la șapte luni după eveniment, pentru că generalul Radu s-a folosit de influența funcției pentru a mușamaliza evenimentul cu ajutorul unor persoane din MAI, potrivit surselor Libertatea din interiorul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Mâna dreaptă a lui Arafat, generalul Radu primise promisiunea că va fi făcut general. Asta după ce a luat asupra sa ascunderea casetei cu filmarea intervenției de la Colectiv. Iar accidentul a venit chiar înainte de avansare. Temându-se că nu va mai fi făcut general, el a mușamalizat accidentul”, a declarat o sursă din IGSU pentru Libertatea. Pe 16 noiembrie, Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel a confirmat, la solicitarea Libertatea, că l-a pus sub acuzare pe generalul Radu și că procurorii militari vor continua cercetările. Radu este oficial inculpat și urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, în dosarul 83/P/2022:

  • instigare la fals intelectual (prevăzut de art. 47 raportat la art. 321 C.);
  • instigare la fals în declarații (art. 47, alin. 1 C. raportat la art. 326 C.);
  • părăsirea locului accidentului (art. 338, alin. 1 C.);
  • modificarea sau ștergerea urmelor accidentului rutier (art. 338, alin. 2 C.);
  • instigare la fals intelectual (art. 47, alin. 1 C raportat la art. 321 C.);
  • participație improprie la fals intelectual (art. 52, alin. 3 C. rap. la art. 321 C.).

Generalul, în vârstă de 49 de ani, și-a depus dosarul de pensionare cu puțin timp înainte de a afla oficial că nu mai este suspect, ci inculpat, au afirmat recent surse din IGSU pentru Libertatea.

„Cristian Radu va avea o pensie în jur de 12.000 de lei net”, a explicat pentru Libertatea o sursă din IGSU. Aceasta e, ca medie, suma ce-i revine unui angajat MAI cu grad de general cu o stea, luând în calcul și alți factori, legați de vechime.

Potrivit unei surse din IGSU, „la noi, datorită specificului de urgență al muncii, pensionarea poate începe la 47 de ani”. Cristian Radu, 49 de ani, era angajat al IGSU din 2004.

Sursa: Libertatea