Guvernul propune crearea de noi surse de energie pentru România - Nouă amenajări hidroenergetice și un parc fotovoltaic

Guvernul de la Palatul Victoria propune crearea de noi surse de energie pentru România. Astfel, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, s-au propus nouă amenajări hidroenergetice și un parc fotovoltaic.

Noi 28, 2022 - 12:39
Urmărește-ne peGoogle news
Guvernul propune crearea de noi surse de energie pentru România - Nouă amenajări hidroenergetice și un parc fotovoltaic
Imagine cu caracter ilustrativ

Amenajările hidroenergetice și parcul fotovoltaic ar urma să fie realizate „în regim de urgență”, fiind considerate strategice pentru reziliența energetică a României, de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Mai precis, potrivit proiectului lansat în dezbatere publică, pentru realizarea obiectivelor stabilite se vor putea acorda anumite derogări de la legislație.

„În contextul crizei energetice generate, la nivelul Uniunii Europene, de războiul ruso-ucrainean, Comisia Europeană a lansat, în luna mai 2022, planul de măsuri REPowerEU, având ca scop asigurarea independenței Europei față de importurile de combustibili fosili din Rusia, cu mult înainte de orizontul de timp 2030.

(…) Astfel, Planul REPowerEU stabilește o serie de măsuri clare, menite să reducă rapid dependența de importurile de energie din Rusia, dar și să mărească la 45% ponderea producției de energie regenerabilă, la finalul acestui deceniu”, se arată în nota de fundamentare a viitorului act normativ.

Amenajările hidroenergerice vor fi pe Jiu – sectorul Livezeni – Bumbești, Olt pe sectorul Cornetu – Avrig, Siret – Pașcani, Siret pe sectorul Cosmești – Movileni, Olt pe sectorul Izbiceni – Dunăre – CHE Islaz și Cerna – Belareca. De asemenea, sunt cuprinse hidrocentralele Răstolnița, Surduc Siriu, Complex Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, Etapa a II-a și parcul solar din zona Sadova-Dăbuleni, Dolj.

După ce OUG-ul va fi aprobat, hidrocentralele și parcul fotovoltaic vor putea fi realizate de Hidroelectrica, cu sprijin de la UE, în baza Legii 292/2018.

În nota de fundamentare se mai arată că, după realizarea obiectivelor Hidroelectrica S.A., România nu va mai avea probleme cu energia. „Se adaugă, astfel, producției anuale românești aproape 2 TWh/an energie verde regenerabilă, ceea ce conduce la atingerea dezideratului actual al independenței energetice în condițiile respectării și protejării mediului”, se arată în document.

În prezent, majoritatea proiectelor sunt blocate, în diverse stadii, pe motiv de „protejare a mediului”. Organizațiile ecologiste au contestat șantierele prin acțiuni în justiție.