Fost premier al Italiei: Criza energetică poate conduce la un război comercial între UE și SUA

Romano Prodi a mai spus că propunerea Comisiei Europene privind plafonul prețului gazelor este inutilă.

Noi 28, 2022 - 06:37
Noi 28, 2022 - 06:57
Urmărește-ne peGoogle news
Fost premier al Italiei: Criza energetică poate conduce la un război comercial între UE și SUA
Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Criza energetică a demonstrat din nou că Europa este departe de a avea o politică comună pe probleme strategice importante, iar diferența dintre prețurile și abordările energiei din UE și SUA amenință cu un război comercial între cele două maluri ale Atlanticului, a  scris  fostul premier al Italiei și fostul șef al Comisiei Europene Romano Prodi într-un articol publicat duminică în ziarul Il Messaggero.

„Furtuna energetică a umbrit din nou orizontul european, demonstrând că nici în acest sector strategic foarte important, o politică unificată nu este încă realizabilă. Niciuna dintre propunerile aflate în discuție nu oferă o soluție acceptabilă a problemei. Propunerea Comisiei Europene pentru un plafon de preț la gaze (275 € pe MWh) este inutil. Nu este clar care este perspectiva pentru plafonul prețului gazelor, care este de două ori peste prețurile actuale de pe piață. Pe de altă parte, introducerea unui preț mai mic va face ca pur și  simplu ca gazul să curgă în alte direcții, în special în cele asiatice”, scrie Prodi.

El consideră că pe fondul dezechilibrului dintre cerere și ofertă cauzată de reducerea ofertelor rusești, singura protecție reală este reducerea consumului, combinată cu creștere a producției interne, începând cu sursele regenerabile.

Prodi subliniază preocupările cancelariilor europene cu privire la recenta decizie americană de a subvenționa companiile naționale din cele mai importante sectoare cu o sumă uriașă de 369 de miliarde de dolari. „Decizia poate genera riscul unui război comercial între cele două maluri ale Atlanticului", a scris Prodi.

Sursa: Adevărul.ro