MApN: Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale (MApN) au anunțat că Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania.

Noi 27, 2022 - 11:01
Urmărește-ne peGoogle news
MApN: Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită în Lituania
Foto: MApN

Misiunea piloților militari se va desfășura în perioada aprilie-iulie 2023, fiind implicate patru aeronave F-16 Fighting Falcon. Totodată, detașamentul trimis de România va număra 100 de militari.

”În perioada aprilie-iulie 2023, Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai. Detașamentul român va fi format din 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon.

Membrii detașamentului Forțelor Aeriene Române care va executa misiunile de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO, în Țările Baltice, desfășoară în prezent activități specifice de pregătire, în vederea executării misiunii”, au transmis reprezentanții MApN.

MApN a semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 din Norvegia, iar avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minim 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al MApN, contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip ”Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului.

”Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărarea a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023”, s-a precizat în comunicatul MApN.