Ministrul de Externe din Belarus a murit „subit”, la vârsta de 64 de ani

Ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a murit sâmbătă la vârsta de 64 de ani, a anunțat agenția de presă de stat Belta, potrivit Reuters și Al Jazeera.

Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Externe din Belarus a murit „subit”, la vârsta de 64 de ani
Foto: Creative Commons Attribution 2.0 Generic

„Ministrul de Externe Vladimir Makei a decedat subit”, a anunțat Belta. Makei deținea această funcție din 2012.

El a participat la conferința Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – o alianță militară a mai multor state post-sovietice – la Erevan la începutul acestei săptămâni și urma să se întâlnească luni cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și de protestele antiguvernamentale în masă din Belarus din 2020, Makei a fost unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și a criticat Rusia.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc poziția după începerea protestelor, susținând că acestea au fost puse la cale de agenți ai Occidentului. În septembrie anul acesta, Makei a reluat o parte din linia Kremlinului cu privire la motivul războiului din Ucraina, acuzând NATO și Occidentul că „au trecut cu vederea interesele legitime de securitate atât ale Rusiei, cât și ale Belarusului”, amintește The Guardian.

„Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei”, a postat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram.

„Condoleanțele oficiale vor fi publicate în curând”, a precizat Zaharova.

Belarusul este unul dintre cei mai puternici aliați ai Rusiei, mai ales de când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie.

Liderul belarus Alexander Lukașenko a permis ca țara sa să fie folosită de trupele Moscovei pentru lansarea invaziei din Ucraina.