Ministrul de Externe: Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a arătat, potrivit Libertatea.ro, cum Republica Moldova se confruntă cu crize suprapuse şi generate artificial.

Noi 26, 2022 - 11:32
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul de Externe: Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride
Foto: MAE/Facebook

„Vorbim de crize suprapuse şi generate artificial. Scopul acestora este unul foarte simplu: acela de a deraia cursul reformelor şi al integrării europene asumat ferm de preşedintele Republicii Moldova şi de Guvern şi susţinut clar de majoritatea parlamentară”, a declarat Bogdan Aurescu, într-un interviu citat de Libertatea.ro.

Spre exemplu, reducerea de către Gazprom, în fiecare lună, a volumelor de gaze naturale livrate Republicii Moldova. Este însă remarcabilă vigoarea, determinarea cu care autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova ţin piept acestor provocări masive.

"În contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO, care va avea loc la Bucureşti săptămâna viitoare, Bogdan Aurescu a subliniat că este „prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format”, lucru care „confirmă de fapt importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău”, a declarat ministrul de Externe.

„Pachetul de asistenţă decis la Summitul NATO de la Madrid oferă sprijinul aliat pentru planurile Republicii Moldova pe termen lung pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare. De asemenea, unele dintre obiectivele importante ale sprijinului NATO pentru Republica Moldova sunt întărirea capacităţilor logistice, de instruire şi management al resurselor umane”, a arătat Bogdan Aurescu.

El a menţionat că Alianţa implementează o serie de proiecte destinate întăririi rezilienţei şi capacităţilor de pregătire în domeniul urgenţelor civile ale Republicii Moldova. 

„Amintesc aici de alocările recente oferite de România la fondurile voluntare NATO cu 1.300.000 de dolari dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Iordania. Din acest cuantum pe care România îl redirecţionează pentru sprijinul partenerilor, Republica Moldova beneficiază de suma cea mai consistentă, 600.000 de dolari. Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate, ţara noastră fiind pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin”, a susţinut ministrul de externe.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România va continua să fie „un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, inclusiv în ceea ce priveşte Republica Moldova”. 

Potrivit lui Aurescu, inflaţia galopantă din Republica Moldova a atins deja nivelul de 34,6% în octombrie 2022, iar embargoul impus de Rusia la 15 august la importul de produse vegetale pun o presiune extraordinară asupra cetăţenilor şi a resurselor bugetare gestionate de Guvernul de la Chişinău.

Sursa: Libertatea.ro