Virgil Popescu: „Am gestionat criza Energiei prin măsuri de protecţie a cetăţenilor”

Virgil Popescu - ministrul Energiei a făcut bilanțul mandatului său, la un an de guvernare.

Noi 25, 2022 - 15:11
Urmărește-ne peGoogle news
Virgil Popescu: „Am gestionat criza Energiei prin măsuri de protecţie a cetăţenilor”
Foto: Virgil Popescu/Facebook

„Cabinetul Nicolae-Ionel Ciucă - un an de guvernare! ENERGIE: 2022 a fost anul investiţiilor! Deşi a fost un an plin de provocări alături de prim - ministrul Nicolae Ciucă, de colegii de la Guvern şi echipa de la minister am gestionat criza energetică prin măsuri de protecţie a cetăţenilor şi economiei, dar în acelaşi timp am susţinut şi investiţiile”, a transmis, vineri, ministrul Virgil Popescu.

„Prin Ministerul Energiei au intrat cei mai mulţi bani europeni atraşi până în prezent în acest domeniu - peste 1 miliard de EURO, la care se adaugă cele mai multe ajutoare de stat pentru companii strategice precum CEO, Transelectrica - peste 2 miliarde de EURO. Totodată, am aşezat în linie dreaptă proiectul dezvoltării Centralei Nucleare de la Cernavodă alături de parteneri strategici care să ofere siguranţă şi securitate României. Am stabilit în mod definitiv şi irevocabil parteneriate cu SUA şi state membru NATO pentru dezvoltarea Reactoarelor 3 şi 4.

Am obţinut sprijin financiar de peste 3 miliarde dolari pentru Reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă de la Statele Unite ale Americii. Şi am făcut ca România să devină prima ţară din Europa în care va fi amplasat un reactor nuclear modular de mici dimensiuni – SMR, în parteneriat cu americanii de la NuScale – încă un parteneriat strategic cu SUA în domeniul nuclear, fiind obţinută finanţarea pentru un studiu pentru stabilirea amplasamentului şi fiind stabilit şi amplasamentul acestuia, la Doiceşti în judeţul Dâmboviţa”, a mai transmis ministrul.  

„Am finalizat tranzacţia Romgaz - ExxonMobil pentru a avea control românesc asupra perimetrului Neptun Deep. Decizia Finală de Investiţie (FID) este aşteptată să fie luată în curând. Totodată, am creat cadrul pentru un terminal de lichefiere a gazelor naturale şi un terminal de regazeificare precum şi alte instalaţii şi facilităţi necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România, prin Memorandumul între compania azeră SOCAR şi Romgaz”, a mai afirmat ministrul Energiei.