Polițiștii de frontieră, scuipați și înjurați de deținuți - Educația anticorupție a DGA

Direcția Generală Anticorupție din MAI a decis să aplice metode ”bolșevice” de educare a polițiștilor, semnalează conducerea SNPPC.

Noi 24, 2022 - 22:26
Noi 24, 2022 - 22:27
Urmărește-ne peGoogle news
Polițiștii de frontieră, scuipați și înjurați de deținuți - Educația anticorupție a DGA
Foto: Unsplash/ imagine cu caracter ilustrativ

Astfel, polițiștii de la frontieră au fost duși cu forța în vizită la pușcării de maximă securitate, pentru ca aceștia să vadă ce îi așteaptă dacă le trece prin cap să comită vreun act de corupție. Sindicaliștii din penitenciare au condamnat și ei acțiunea DGA, susținând că polițiștii ajung să fie înjurați și scuipați de deținuți.

Băieții luminați de la DGA, polițiști și ei, de altfel, s-au gândit să aplice o metodă inedită și ”eficientă” în programul de educație anticorupție implementat la nivelul polițiștilor de frontieră. Astfel, sub amenințarea încadrării refuzului la abatere disciplinară, polițiștii de frontieră au fost duși în pușcării de maximă securitate pentru a vedea ce îi așteaptă dacă vor deveni, vreodată, corupți.

”Dezavuăm acțiunea preventivă a DGA, de plimbare prin penitenciare a polițiștilor de frontieră și solicităm imperativ stoparea acestei aberații și măsuri în consecință. Nici în vremea bolșevismului, nici în cea a comunismului, nici în anii care s-au scurs de la Revoluția din 1989 nu s-au desfășurat asemenea aberații instructiv-educative! Federația noastră – care apără drepturile și promovează interesele profesionale, social-economice, dar și integritatea deontologică a polițiștilor și personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – solicită conducerii DGA și inspectorului general al IGPF să dispună încetarea acestei activități înjositoare pentru polițiștii de frontieră din România, umilitoare din punct de vedere uman, constituind o situație fără precedent și fără o bază legală și morală sustenabilă”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Totodată, sindicatul a solicitat conducerii MAI să verifice acest demers atipic și să precizeze care este temeiul de drept al activității, cine a conceput acest plan aberant de măsuri anticorupție, cine l-a avizat, cine l-a aprobat și ce măsuri se impun, de urgență, în cauză, pentru sancționarea unor astfel de fapte reprobabile și prevenirea producerii lor în viitor.

Conducerea SNPPC a anunțat că va sesiza tot ce înseamnă instituție a statului, începând de la Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, conducerea MAI și conducerea Guvernului României, pentru că așa ceva nu a existat în istoria României. ”De ce nu i-a dus la lagărele de la Auschwitz? Probabil că în mintea bolșevică, pentru că nu poți să spui altfel, a unor lucrători de la DGA asta ar fi o metodă de instruire în anticorupție. Haideți să luăm atunci toată societatea românească și să începem cu cei care ocupă cel mai frecvent celulele din pușcărie, adică politicienii și oamenii ajunși în funcții publice, și să-i ducă să viziteze ei închisorile. Că sunt mai mulți politicieni în închisoare decât polițiști de frontieră. Noi vrem să-i dăm în judecată pe cei de la DGA și să obținem daune morale, pentru că noi considerăm o jignire la adresa colegilor noștri”, ne-a declarat Marius Ionescu, vicepreședinte al SNPPC. Acesta a mai arătat că, în caz că polițiștii refuzau să meargă în penitenciare, se considera abatere disciplinară.

Cosmin Dorobanțu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), ne spune că plimbarea polițiștilor prin fața deținuților este absolut aberantă. ”Se întâmplă frecvent ca, atunci când deținuții văd polițiști plimbându-se prin fața lor, să îi înjure și de multe ori să-i scuipe. Vizitarea pușcăriilor cu scopul de conștientizare a consecințelor săvârșirii unei infracțiuni reprezintă o acțiune umilitoare din punct de vedere uman, care se subscrie torturii psihice, constituind o situație fără precedent și fără o bază legală și morală sustenabilă”, ne-a precizat președintele FSANP, Cosmin Dorobanțu. Potrivit unui protocol încheiat între Administrația Națională a Penitenciarelor, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră și Direcția Generală Anticorupție, un număr de 8 polițiști de frontieră sunt obligați să meargă săptămânal în sectorul de deținere al penitenciarelor, pentru a observa în ce condiții își execută pedeapsa deținuții, cu scopul de a conștientiza consecințele faptelor de corupție.

Sursa: Național