Rectorul UBB: Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode va fi reanalizată cu ajutorul unor experți internaționali independenți

Teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, va fi reanalizată de Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a confirmat pentru TVR Info, Daniel David. Anunţul rectorului vine după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o analiză în care sunt suspiciuni de plagiat de peste 18,5 la sută din text. Bode a declarat pentru Libertatea că s-a pronunțat deja în acest caz.

Noi 24, 2022 - 19:22
Urmărește-ne peGoogle news
Rectorul UBB: Teza de doctorat a ministrului Lucian Bode va fi reanalizată cu ajutorul unor experți internaționali independenți
Foto: Lucian Bode/ Facebook

Jurnalista Emilia Şercan susține că lucrarea lui Lucian Bode ar avea abateri de la bunele norme de publicare peste nivelul de 2,95% găsit de Comisia de Etică a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj în acest caz.

”Decizia Universității de a reanaliza teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode mi se pare perfect justificată, având în vedere că eu am adus astăzi dovezi că teza domniei sale are conținut plagit în cel puțin 65 de pagini”, a declarat Emilia Șercan pentru Știrile TVR.

Lucian Bode a oferit o prima reacție în acest caz pentru ziarul Libertatea:

”După cum știți, mă aflu astăzi la Berlin pentru noi discuții pe tema aderării României la Schengen. Și am datoria de a-mi concentra atenția pe acest aspect. Pe tema despre care vorbiți m-am pronunțat deja (inclusiv cu argumentație de ordin tehnic) și mi-am expus punctul de vedere, în special ulterior unor decizii clare, emise de instituții abilitate."

În contextul noilor dezvăluiri ale jurnalistei, reprezentanţii Universităţii Babeş Bolyai au luat decizia reanalizării lucrării, de data această cu ajutorul unor experţi internaţionali independenţi.

Rectorul Universităţii Babeş Bolyai, Daniel David, a transmis un punct de vedere scris în care confirmă reluarea analizei în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode:

”Așa cum s-a angajat public pornind de la bunele practici internaționale de a aborda integritatea cu integritate, Comisia de Etică a UBB s-a autosesizat și va analiză teza din punctul de vedere al eticii academice pe baza acestor noi informații, după practici și mecanisme academice de referință, dincolo de analizele și dezbaterile sociale sau politice absolut naturale într-o democrație. Țînând cont de interesul public față de acest caz, UBB va coopta în analiză și experți internaționali independenți”.

Lucian Bode a susținut în 2018 teza de doctorat cu titlul "Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual", la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj - Napoca.

Sursa: Știrile TVR