Fost polițist, arestat pentru 30 de zile, după ce a alimentat mașina cu benzină și a plecat fără să plătească

Polițiștii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Bârlad au reținut în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, cinci bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, din județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și complicitate la furt calificat.

Noi 24, 2022 - 15:15
Urmărește-ne peGoogle news
Fost polițist, arestat pentru 30 de zile, după ce a alimentat mașina cu benzină și a plecat fără să plătească
Foto: Facebook / Iulian Mădălin Silitră

„În urma cercetărilor efectuate, polițiștii bârlădeni au stabilit faptul că, în data de 22 noiembrie, ora 1.20, persoanele bănuite au alimentat cu combustibil un autoturism înmatriculat în județul Vaslui și au plecat fără să plătească, prejudiciul creat fiind de peste 200 de lei”, au precizat reprezentanții IPJ Vaslui.

Polițiștii bârlădeni i-au reținut pe cei cinci bărbați pentru 24 de ore. Aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile față de trei dintre persoanele suspectate de furt, iar pentru celelalte două persoane, printre care se numără și Iulian Mădălin Silitră, un fost polițist din Vaslui, s-a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Iulian Mădălin Silitră a intrat în Poliţie în anul 2016, când a fost declarat admis la concursul organizat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui. Şi-a dat demisia în 2020 şi s-a apucat de comis infracţiuni.

Fostul poliţist este considerat un hoţ profesionist pentru că nu a lăsat prea multe urme după furturile pe care le-a comis, dar şi pentru că în momentul în care a fost încolţit de oamenii legii, a reuşit să scape.

A început să comită spargeri în Iaşi în toamna anului trecut, în special în zona Gării. Fostul poliţist a spart farmacii şi săli de jocuri, de unde a plecat cu zeci de mii de lei. Este suspectat şi de spargerea unei farmacii Catena din Iaşi, pe 5 noiembrie 2021. De acolo, hoţii au sustras un seif greu de câteva kilograme, în care se aflau 18.000 de lei.

„La data de 5 noiembrie, în jurul orei 1,00, poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că persoane necunoscute ar fi pătruns prin efracţie în incinta unei farmacii din Municipiul Iaşi, de unde ar fi sustras un seif cu bani. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale (SIC) efectuează cercetări în vederea identificării autorilor şi recuperării prejudiciului”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.

După câteva zile a încercat să dea lovitura şi la o filială a Alpha Bank din Iaşi, dar nu a reuşit să dezactiveze sistemul de securitate.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă a avut loc o tentativă de intrare prin efracţie la Agenţia Gării. A fost forţată uşa secundară, dar, ca urmare a măsurilor de securitate luate de bancă, nu s-a reuşit intrarea în interiorul agenţiei. Banca colaborează cu autorităţile oferind toate informaţiile pe care le are referitor la incident”, au transmis reprezentanţii Alpha Bank Iaşi.

Anchetatorii au stabilit că hoţul mergea la sigur. Alegea unităţi comerciale unde existau seifuri şi, probabil, bazându-se pe cunoştinţele pe care le-a adunat ca poliţist, a ştiut cum să se ferească luni întregi de colegii săi.

Cert este faptul că marţi, 22 feburarie, poliţiştii ieşeni l-au prins, l-au audiat şi l-au reţinut pentru 24 de ore, fiind ulterior arestat preventiv. La scurt timp a fost pus în libertate și s-a apucat dn nou de furat.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi au identificat un tânăr de 24 de ani, bănuit de comiterea a 5 infracţiuni de furt calificat şi 4 tentative la furt calificat, comise în perioada 27 octombrie 2021 – 21 februarie 2022, din farmacii, săli de jocuri şi o unitate bancară, de pe raza municipiului Iaşi. La data de 22 februarie, tânărul bănuit de comiterea faptelor a fost pe raza municipiului Iaşi şi condus la audieri, iar în baza probatoriului administrat în cauză, acesta a fost reţinut de poliţişti pentru 24 de ore. La data de 23 februarie, tânărul reţinut va fi prezentat, cu propuneri legale, Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi”, au precizat reprezentanţii IPJ Iaşi.

Pe 22 noiembrie, Judecătoria Iași l-a condamnat pe fostul polițist la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru furt calificat și l-a obligat să plătească peste 45.000 de lei în contul prejudiciului pe care l-a creat.

Sursa: Adevărul