Fenomen îngrijorător - Explozie a cazurilor de copii diagnosticați cu diabet de tip 1

Fenomen îngrijorător apărut după anii de pandemie de coronavirus. Vorbim despre o creştere spectaculoasă a numărului cazurilor de copii diagnosticaţi cu diabet zaharat de tip 1. Mai exact, vorbim despre o creștere cu 31% a incidenţei acestor cazuri în 2021 faţă de anul 2019.

Noi 24, 2022 - 12:04
Urmărește-ne peGoogle news
Fenomen îngrijorător - Explozie a cazurilor de copii diagnosticați cu diabet de tip 1
Imagine cu caracter ilustrativ

Medicii iau în calcul, pe lângă o serie întreagă de alți factori care pot duce la apariţia bolii, ca aceasta să fie declanşată tocmai de virusul SARS-CoV-2.

”Este posibil ca boala COVID să fi activat sistemul imunitar, multe dintre problemele pe care le cauzează virusul SARS-CoV-2 sunt o consecinţă a hiperactivării mecanismelor imune şi a interacţiunii dintre sistemul imun şi diverse celule ale organismului. Este probabil acest lucru pentru că creşterea aceasta de incidenţă neaşteptată s-a constatat în lume, nu numai la noi, avem şi noi articol publicat despre ce s-a întâmplat în pandemie, o să mai publicăm (...)”, a declarat, medicul Adrian Vlad de la UMF Victor Babeş Timişoara, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Diabetul zaharat de tip 1 este o boală care este diagnosticată atunci când apar simptomele sale, iar simptomele apar în momentul în care s-a produs deja în proporţie mare distrugerea celulelor pancreatrice.

„Practic, noi atunci când diagnosticăm diabetul zaharat, copilul a pierdut deja 90% din celulele producătoare de insulină pe care le-a avut. Simptomele care pot să apară şi care trebuie să atragă atenţia părintelui sunt faptul că copilul urinează mai mult, că are o senzaţie de sete exagerată, pentru copiii mai mici poate devin incontinenţi, scapă urină pe ei, ceea ce înainte nu se întâmpla.

Scad în greutate, sunt nişte simptome dar de obicei când apar simptomele ele se derulează foarte rapid şi până să se dezmeticească părinţii, apare deja o complicaţie acută a diabetului, cetoacidoza, copilul începe să verse, poate să aibă dureri abdominale, respiră mai greu şi mai des, de multe ori ajung la spital în această fază, o complicaţie acută care se tratează dar cam aşa se diagnostichează diabetul la copii”, a explicat medicul.