SUA: Atacurile aeriene din Siria amenință direct siguranța personalului militar american care lucrează acolo cu parteneri locali, pentru a învinge ISIS

Purtătorul de cuvânt al armatei americane Patrick Ryder a declarat că „acțiunea militară necoordonată” amenință și suveranitatea Irakului.

Noi 24, 2022 - 06:24
Noi 24, 2022 - 07:59
Urmărește-ne peGoogle news
SUA: Atacurile aeriene din Siria amenință direct siguranța personalului militar american care lucrează acolo cu parteneri locali, pentru a învinge ISIS
Foto: Pixabay/ imagine cu caracter ilustrativ

Atacurile aeriene ale Turciei în nordul Siriei, ca parte a operațiunii Claw-Sword reprezintă o amenințare la adresa securității personalului militar american, iar agravarea situației pune în pericol mulți ani de progres în lupta împotriva militanților grupării teroriste „Statul Islamic”, se precizează într-o declarație scrisă difuzată miercuri de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene americane Patrick Ryder.

„Departamentul Apărării este profund îngrijorat de deteriorarea situației din nordul Siriei, Irak și Turcia. Această escaladare pune în pericol progresul pe termen lung al coaliției internaționale anti-IS în slăbirea și înfrângerea SI. Recentele atacuri aeriene din Siria amenință direct siguranța personalul militar american care lucrează în Siria cu parteneri locali pentru a învinge ISIS și a reține peste 10.000 de luptători IS”, a subliniat generalul.

Potrivit acestuia, „acțiunile militare necoordonate amenință suveranitatea Irakului”. „Este necesară o detensionare imediată pentru a continua să ne concentrăm pe înfrângerea SI și pentru a asigura siguranța trupelor de pe teren care se angajează să învingă SI”, a adăugat oficialul Pentagonului.

El a subliniat că Statele Unite „condamnă morțile de civili care au avut loc ca urmare a acestor acțiuni atât în ​​Turcia, cât și în Siria și își exprimă condoleanțe”. "Suntem, de asemenea, îngrijorați de rapoartele de atacuri deliberate asupra infrastructurii civile. Făcând apel la detensionare, recunoaștem interesele legitime de securitate ale Turciei. Vom continua să discutăm cu Turcia și cu partenerii noștri locali despre menținerea acordurilor de încetare a focului", a conchis Ryder.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat marți posibilitatea unei operațiuni terestre transfrontaliere în nordul Siriei împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan și a Forțelor de Autoapărare Populare cu sediul acolo, recunoscute de Ankara drept teroriste.

Operațiunea aeriană turcească „Claw-sword”a început pe 20 noiembrie cu implicarea a peste 50 de avioane și 20 de drone. Sprijinul aerian de la sol a fost asigurat de artilerie. Loviturile au fost efectuate asupra bazelor PKK și ramurii sale siriene, Forțele de Autoapărare Populare, interzise în Turcia. Ministerul turc al Apărării a raportat că operațiunea s-a desfășurat cu succes în nordul Irakului în zonele Kandil, Asos, Khakurk, precum și în zonele Arap-Pinary, Tell Rifaat, Cizre și Derik din nordul Siriei.