Se adâncește criza energetică - Gazprom amenință că va întrerupe și ultimul canal de aprovizionare cu gaze către UE

Deși Europa face eforturi disperate să scape de „coșmarul” gazelor rusești, Gazprom nu pare să fie interesat să mai continue vreun fel de afacere cu state din UE. Așa că, a anunțat că va tăia gazul și de pe ultima țeavă care ajungea pe Bătrânul Continent.

Noi 22, 2022 - 19:50
Urmărește-ne peGoogle news
Se adâncește criza energetică - Gazprom amenință că va întrerupe și ultimul canal de aprovizionare cu gaze către UE
Imagine cu caracter ilustrativ

Kremlinul continuă să ridice mizele în războiul său cu Uniunea Europeană, pe măsură ce iarna se apropie și țările europene încep să-și cheltuiască stocurile de gaze.

De la începutul săptămânii viitoare, Gazprom va începe să reducă fluxul de gaze către UE prin sistemul de transport al gazelor din Ucraina, care rămâne ultimul canal de export către cea mai mare piață de vânzare a Rusiei.

Gazul, care este furnizat prin Ucraina în tranzit către Moldova, „se instalează” pe teritoriul ucrainean, a declarat marți Gazprom

Volumele furnizate stației de măsurare a gazelor de la Sudzha sunt mai mari decât cele primite efectiv de consumatorii moldoveni: de la începutul lunii noiembrie, dezechilibrul s-a ridicat la 24,945 milioane de metri cubi, iar totalul cumulat a ajuns la 52,25 milioane de metri cubi, a anunțat serviciul de presă al a spus compania rusă.

„Dacă dezechilibrul de tranzit prin Ucraina rămâne pentru consumatorii moldoveni, pe 28 noiembrie, de la ora 10:00, Gazprom va începe să reducă aprovizionarea cu gaze <…> pentru tranzitul prin Ucraina într-o cantitate zilnică deficitară”, a avertizat Gazprom.

În acest moment, Gazprom pompează zilnic 42,9 milioane de metri cubi prin GTS-ul ucrainean, iar acesta este ultimul flux de gaz pe care îl primește Europa de la Federația Rusă. Conducta Yamal-Europe, care lega consumatorii din Germania cu câmpurile din Siberia de Vest, a fost oprită în mai din cauza sancțiunilor rusești împotriva EuRoPol GAZ, operatorul tronsonului polonez al conductei. În august, Nord Stream s-a oprit după ce Gazprom a refuzat să ia o turbină Siemens reparată din Germania.

Drept urmare, volumele de export ale Gazprom s-au prăbușit de trei ori: în octombrie, 4,7 miliarde de metri cubi au fost pompați în țările din afara CSI, față de 13 miliarde de metri cubi în aceeași lună cu un an în urmă. În noiembrie, exporturile au scăzut cu încă 13% față de octombrie, la 2 miliarde de metri cubi în prima jumătate a lunii.

După ce și-a deconectat majoritatea clienților europeni de la gaze, Gazprom reduce producția la un record în istoria industriei naționale de gaze – cu 31,3% față de an în octombrie și 36,3% în trimestrul trei.

Kievul a negat acuzaţiile Gazprom de furt de gaze. „Toate volumele care au fost acceptate la punctul de intrare din Rusia Sudzha, în special, pentru transportul ulterioară către consumatorii din Moldova, au fost transferate la punctele de ieșire din Ucraina către Moldova Alekseevka și Grebeniki în totalitate”, se arată în comunicat. „Operatorul GTS. al Ucrainei”.

Compania subliniază că în septembrie Moldova va efectua o virtuală inversare a gazelor la punctele de legătură cu Ucraina: cu alte cuvinte, gazul este furnizat nu în Moldova, ci din aceasta.