După discuțiile de la Ministerul Muncii, sindicaliștii cred că salariile polițiștilor nu vor crește în 2023 - Aproape sigură e majorarea vârstei minime de pensionare la 52 de ani

Sindicaliștii de la Europol susțin că, la acest moment, în Guvern se discută doar despre majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, dar nici acest lucru nu este sigur că se va întâmpla. Din discuțiile avute la Ministerul Muncii, sindicaliștii nu cred că salariile polițiștilor vor crește în 2023, deși, conform Legii 153/2017, majorările ar fi trebuit finalizate în 2022. Mai mult, aproape sigură e majorarea vârstei minime de pensionare, care va ajunge la 52 de ani.

Noi 21, 2022 - 19:42
Noi 21, 2022 - 19:53
Urmărește-ne peGoogle news
După discuțiile de la Ministerul Muncii, sindicaliștii cred că salariile polițiștilor nu vor crește în 2023 - Aproape sigură e majorarea vârstei minime de pensionare la 52 de ani
Foto: IPJ Sibiu/ Imagine cu caracter ilustrativ

Discuţiile Sindicatului Poliţiştilor Europol cu cei aflaţi în conducerea Ministerului Muncii nu au adus veşti bune pentru această categorie profesională. La acest moment se discută în coaliție opțiuni de a acorda ceva creșteri pentru toți bugetarii (maximum 10%), dar încă nu este nimic concret și se fac calcule în corelație cu deciziile privind prețurile la energie și de creștere a pensiilor, susțin sindicaliștii din MAI.

”Cele două acte normative noi, pentru pensii și salarizare, impuse de PNRR, vor ieși la lumină spre primăvară cel mai posibil, pentru că PNRR are, ca termen limită, jumătatea anului, însă este de văzut dacă incompatibilitatea noilor acte cu bugetul pe 2023 nu va împinge intrarea acestora în vigoare spre 2024. Se poartă corespondențe în triunghi cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială, aceasta din urmă oferind consultanță și României, dar și Comisiei Europene. Referitor la noua lege a pensiilor, se apreciază că pensiile militare ies din categoria celor speciale, iar contextul războiului din Ucraina le securizează în mare măsură”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Potrivit sindicaliștilor, riscurile ipotetice care vizează pensiile militare sunt de creștere a vârstei (de la un minim de 47 de ani la un minim de 52 de ani / aplicând algoritmul din lege) și de calculare nu prin raportare la 6 luni (la alegere) din ultimii 5 ani, ci prin media generală a ultimilor 5 ani. Referitor la tendința de părăsire a sistemului, mesajul este de temporizare a plecărilor, pentru că se are în vedere și un efect pe pensiile în plată (impozitare progresivă etc).

În ce privește noua lege de salarizare, la acest moment se lucrează la cele 12 niveluri de funcții pe domenii, pe baza recomandărilor date de Banca Mondială, urmând apoi să se aloce coeficienții de ierarhizare.

”Banca Mondială nu înțelege sistemul de salarizare din familia noastră ocupațională, cu multe sporuri calculate la o bază mică, dar s-au oferit explicații din sistem și se încearcă o menținere a ierarhiei funcțiilor și în noua lege. Se vizează de asemenea o limitare a sporurilor la 20% în loc de 30%, cu riscul unor diferențe mai mici între operativ și non-operativ. Însă principiul de bază se menține ca fiind acela de a nu pierde nimeni la salariu și de a-i prioritiza pe cei cu salariile mai mici, comprimând diferențele”, susțin sindicaliștii de la Europol.

La întâlnirea de la Ministerul Muncii sindicaliștii au atras atenția că profesiile din apărare și ordine publică au rămas în coada listei ca relevanță, chiar și Legea-cadru actuală prevăzând un coeficient de doar 1,40 pentru un agent (1 fiind salariul minim pe economie).

”Dacă se vor diminua și drepturile existente, inclusiv pensiile, mulți vor alege să plece, blocând sistemul. Ca și la pensii, nu există încă o formă de proiect care să fie supusă dialogului cu sindicatele. A apărut în discuție subiectul creșterii salariului minim, la acest moment existând o divergență între Guvern și confederațiile sindicale, care cer creștere cu 500 lei (guvernul nu ar da mai mult de 100 la prima strigare), iar preocuparea MAI și MApN ar fi că, la o creștere a salariului minim cu 500 de lei, unele funcții de agent/subofițer vor urca peste cele mai mici funcții de ofițer, bulversând ierarhia”, mai precizează Sindicatul Polițiștilor Europol.

Sindicaliștii spun că vor insista, anul viitor, pe actualizarea unui drept salarial, care ar putea compensa înghețările salariilor din 2023.

”Subiectul, care a fost discutat pe 17 august 2022 cu ministrul Muncii, dar și cu consilierul de stat  din Cancelaria prim-ministrului României, Iulian Chifu, a fost reluat în întâlnirea de la Ministerul Muncii și s-a concretizat printr-o solicitare scrisă, urmând atragerea în acest demers a MAI și a Guvernului”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Sursa: Național