Puterile occidentale se întâlnesc pentru a promite sprijin urgent pentru Moldova pe măsură ce iarna se apropie

Aproximativ 45 de țări și instituții se întâlnesc la Paris luni (21 noiembrie) pentru a angaja ajutoare de milioane de euro pentru Moldova, pe măsură ce se temerile acestora sunt în creștere din cauza destabilizării continue pe fondul conflictului din Ucraina.

Noi 21, 2022 - 10:32
Urmărește-ne peGoogle news
Puterile occidentale se întâlnesc pentru a promite sprijin urgent pentru Moldova pe măsură ce iarna se apropie
Foto: Chișianu / Piața Marii Adunări Naționale

Moldova a resimțit efectele creșterii prețurilor la alimente și energie și a miilor de refugiați sosiți în țara de aproximativ 2,5 milioane de oameni, care a primit mai mulți refugiați pe cap de locuitor decât orice altă țară, scrie Euractiv.

În mare măsură dependentă de aprovizionarea cu energie a Rusiei, Moldova se confruntă cu mai multe dificultăți cu sosirea iernii, iar Moscova tăind aprovizionarea cu gaze naturale cu aproximativ 40%, afectând capacitatea sa de a furniza suficientă energie electrică populației sale.

Moldova, acum țară candidată la UE, făcea parte din fosta Uniune Sovietică. O parte din teritoriul său, Transnistria, este ocupată de separatiști susținuți de Moscova.

”Moldova este direct afectată deoarece depinde de sursele de energie rusești și este o țară care are o parte din teritoriul său controlată de soldați ruși, așa că este deosebit de vulnerabilă”, a declarat reporterilor un diplomat francez într-un briefing.

Conferințele donatorilor de la Berlin și București la începutul acestui an au înregistrat angajamente în total aproximativ 1,3 miliarde EUR.

Ajutorul va fi folosit pentru a sprijini bugetul Republicii Moldova și aprovizionarea cu energie electrică, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.

Sursa: DCNews