Trei moldoveni şi doi kurzi sirieni, puşi sub acuzare de Bulgaria în cazul exploziei de la Istanbul

Procurorii bulgari au pus sub acuzare cinci persoane în legătură cu explozia din centrul Istanbulului care a ucis șase persoane la 13 noiembrie, a declarat sâmbătă procurorul șef al țării, Ivan Geshev, scrie Reuters, potrivit Observatornews.ro. Trei bărbați de origine moldovenească și un bărbat și o femeie de origine kurdă siriană au fost reținuți de forțele speciale ale poliției bulgare.

Noi 19, 2022 - 18:07
Urmărește-ne peGoogle news
Trei moldoveni şi doi kurzi sirieni, puşi sub acuzare de Bulgaria în cazul exploziei de la Istanbul
Foto: Pexels/ Imagine cu caracter ilustrativ

Trei bărbați de origine moldovenească și un bărbat și o femeie de origine kurdă siriană au fost reținuți de forțele speciale ale poliției bulgare la începutul acestei săptămâni, în urma unor investigații și a unei cooperări strânse cu procurorii din Turcia, a declarat Geshev pentru Reuters.

"Cinci persoane au fost inculpate. Acuzațiile sunt pentru susținerea actelor teroriste în altă țară, respectiv atacul din Istanbul, și pentru trafic de persoane", a spus Geshev.

"Aceste persoane erau implicate în principal în traficul de persoane prin granița cu Turcia și în contrabandă", a spus el.

Procurorii vor cere unui tribunal bulgar, în cursul zilei de sâmbătă, să îi mențină pe cei patru bărbați în detenție, în timp ce pentru femeie se va căuta o altă opțiune, având în vedere o problemă de sănătate, a spus acesta.

Procurorii turci au cerut deja extrădarea unora dintre presupușii complici în explozie, a adăugat Geshev.

Vineri, un tribunal turc a dispus arestarea preventivă a 17 persoane suspectate de implicare în explozie, inclusiv a presupusului atentator, pe care poliția l-a identificat ca fiind cetățeanul sirian Ahlam Albashir.

Nicio grupare nu a revendicat responsabilitatea pentru explozie, care a rănit peste 80 de persoane pe bulevardul Istiklal, o zonă pietonală istorică și aglomerată.

Guvernul turc a acuzat rapid militanții kurzi pentru explozie, iar poliția a declarat că presupusul atentator a fost antrenat de militanții kurzi din Siria.

Sursa: Observatornews.ro