Teleevanghelist din Turcia, condamnat la 8.658 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală și abuz de minori

Un tribunal din Turcia a condamnat la 8.658 de ani de închisoare un teleevanghelist, descris ca un lider de cult, care se înconjurase de tinere pe care le numea „pisicuțe”, pentru agresiune sexuală și abuz asupra minorilor.

Urmărește-ne peGoogle news
Teleevanghelist din Turcia, condamnat la 8.658 de ani de închisoare pentru agresiune sexuală și abuz de minori
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Adnan Oktar, în vârstă de 66 de ani, deținea propriul său canal de televiziune, prin intermediul căruia ținea predici religioase. El este un adversar înverșunat al teoriei evoluției și a scris o carte despre creaționism, conform BBC.

Inițial, Oktar a primit o pedeapsă de 1.075 de ani de închisoare, dar o instanță de apel a dispus rejudecarea a 215 inculpați.
Alți zece dintre ei au primit 8.658 de ani de închisoare din partea instanței din Istanbul. Mulți dintre ceilalți inculpați au primit pedepse mai scurte.

Oktar și sute dintre adepții săi au fost arestați în 2018 pentru o serie de acuzații, inclusiv conducerea unei organizații criminale, infracțiuni fiscale, abuz sexual și legi împotriva terorismului.

În timpul arestării sale, Oktar le-a spus jurnaliştilor că acuzaţiile făcute împotriva lui sunt „minciuni” şi reprezintă „un joc al statului profund britanic”, un subiect despre care vorbise frecvent în trecut.

În ianuarie 2021, el a fost condamnat pentru zece acuzații separate, inclusiv conducerea unei bande criminale, implicare în spionaj politic și militar, abuz sexual asupra minorilor, viol, șantaj și tortură.

El a fost, de asemenea, acuzat de presupuse legături cu clerul în exil Fethullah Gulen, pe care guvernul turc îl acuză că a organizat o lovitură militară eșuată din 2016, care a ucis 251 de persoane și a rănit peste 2.000.

O instanță superioară a anulat această hotărâre.

Opiniile lui Oktar i-au adus un anumit grad de notorietate atât în Turcia, cât și în străinătate, fiind arestat de mai multe ori înainte de 2018 și petrecând timp de-a lungul anilor atât în închisoare, cât și într-o unitate de psihiatrie.

Se pare că mai multe copii ale cărții sale larg ridiculizate „Atlasul creației” au fost livrate fără a fi solicitate cadrelor academice și bibliotecilor. În carte, el a susținut că teoria evoluției a lui Darwin se află la baza terorismului global.