Nancy Pelosi se retrage de la șefia democraților din Camera Reprezentanților, după aproape 20 de ani

Nancy Pelosi, care i-a condus pe democrați în Camera Reprezentanților a Congresului american timp de aproape două decenii, a anunțat joi că se retrage din această funcție, informează BBC.

Noi 17, 2022 - 20:22
Urmărește-ne peGoogle news
Nancy Pelosi se retrage de la șefia democraților din Camera Reprezentanților, după aproape 20 de ani
Foto: US Department of Labor

În vârstă de 82 de ani, Pelosi este cea mai puternică reprezentantă a democraților din Congres și prima femeie care a ocupat funcția de președinte al Camerei.

Ea va continua să reprezinte districtul său californian în camera inferioară a Congresului SUA.

Decizia lui Pelosi survine în contextul în care se preconizează că republicanii vor prelua din nou controlul Camerei Reprezentanților în urma alegerilor de la jumătatea mandatului.

Republicanul Kevin McCarthy a câștigat nominalizarea partidului pentru funcția de președinte al noului Congres și este posibil să îi succeadă lui Nancy Pelosi la conducerea Camerei.

Președintele Camerei Reprezentanților este singura funcție din Congres descrisă amănuțit în Constituția Statelor Unite. După vicepreședinte, acesta este următorul în linia de succesiune la președinție.

Președintele Camerei, precum și adjuncții săi și președinții de comisii stabilesc ce proiecte de lege sunt examinate și votate. Aceștia stabilesc ordinea de zi și hotărăsc regulile care guvernează dezbaterile.

Nancy Pelosi a devenit liderul minorității, titlu deținut de persoana care conduce opoziția în Cameră, în 2003.

În 2006, democrații au preluat controlul Camerei Reprezentanților pentru prima dată după mai mult de un deceniu, iar ea a devenit prima femeie care a condus un partid majoritar în ambele camere ale Congresului.

Pelosi a redevenit liderul minorității patru ani mai târziu, dar a revenit în fotoliul de speaker (președintele Camerei Reprezentanților) în 2018.

Prima femeie care a condus un partid majoritar în oricare dintre cele două camere ale Congresului SUA, Nancy Pelosi va rămâne în istorie și ca una dintre cele mai eficiente în activitatea ei – un atu neprețuit pentru democrați, dar și ca un adversar formidabil pentru republicani.

Perspicacitatea legislativă a acesteia, capacitatea de a menține un partid neliniștit unit atunci când contează și instinctul său pentru spectacolul politic au făcut din ea o forță în Capitoliu, dar și un scut împotriva criticilor detractorilor săi.

Ea nu a fost cel mai telegenic lider democrat. Discursurile și conferințele sale de presă nu au fost deloc inspirate. Dar abilitatea ei de a menține unită majoritatea fracționară și adesea subțire din cameră la voturile cheie avea puțini rivali.

Instinctul ei politic era invariabil sănătos, iar simțul ei de sincronizare legislativă – când să facă presiuni, când să aștepte și ce ar fi trebuit să facă pentru a câștiga un vot – era impecabil. Și a făcut acest lucru într-o epocă în care conducerea Camerei avea stimulente, cum ar fi autorizațiile de cheltuieli cu destinație specială, pentru a-i ține în frâu pe deputații recalcitranți din spate, notează BBC.

Totuși, forța ei a venit cu un preț. În parte din cauza acestor abilități, ea a devenit un „gnom” al dreptei – un personaj negativ al cărui nume sau imagine a fost cap de afiș în nenumărate campanii de strângere de fonduri și reclame politice.

În timpul revoltei de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului în căutarea președintei Camerei Reprezentanților și au fost fotografiați distrugându-i biroul și punându-și picioarele pe acesta.

Durata și profunzimea controlului pe care l-a exercitat asupra democraților din Camera Reprezentanților, care se întinde pe parcursul a două decenii, a împiedicat, de asemenea, ascensiunea liderilor mai tineri din cadrul Camerei, care au așteptat ani de zile să aibă șansa de a avansa în structura de comandă a partidului. Acum, în sfârșit, s-ar putea să aibă șansa lor. Dar vor avea un mare gol de umplut, mai scrie BBC.