Achiziționarea ouălor din supermarketuri, raționalizată în Marea Britanie

Unele supermarketuri britanice au început să raționalizeze cumpărarea de ouă de către clienți, după ce lanțurile de aprovizionare au fost perturbate de gripa aviară, informează agenția Reuters, citată de Libertatea.ro.

Noi 17, 2022 - 07:01
Urmărește-ne peGoogle news
Achiziționarea ouălor din supermarketuri, raționalizată în Marea Britanie
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Asda, al treilea mare lanţ de magazine alimentare după liderul Tesco şi Sainsbury's, şi-a informat clienţii că vor putea cumpăra maximum două cutii de ouă, în timp ce Lidl a introdus o limită de trei cutii de ouă.

„Chiar dacă gripa aviară a perturbat livrările pentru anumite ferme, retailerii sunt experţi în a gestiona lanţurile de aprovizionare şi lucrează din greu să reducă impactul asupra consumatorilor”, a declarat Andrew Opie, director la British Retail Consortium, organismul care reprezintă supermarketurile din Marea Britanie.

„Unele magazine au introdus limite temporare cu privire la numărul de cutii pe care un client le poate achiziţiona, astfel încât să fie asigurată disponibilitatea pentru toată lumea”, a adăugat Opie.

Un purtător de cuvânt de la Sainsbury's a confirmat că lanţul se confruntă cu unele dificultăţi în aprovizionarea cu ouă, dar a precizat că nu a introdus limite la achiziţii, ci a decis să îşi procure ouă din Italia.

Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară, ceea ce afectează livrările de ouă şi provoacă îngrijorări cu privire la o criză de carne de curcan şi pui pentru masa de Crăciun.

Asociaţia Producătorilor de Ouă din Marea Britanie (BFREPA) a subliniat că un alt factor care limitează oferta este reprezentat de creşterea costurilor cu producţia de ouă, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

„Fermierii pierd practic bani, pentru că preţul plătit în supermarketuri nu este transferat de-a lungul lanţului de aprovizionare până la fermieri. În aceste condiţii, o mare parte dintre producători pierd bani şi nu îşi mai permit să producă ouă”, a susţinut un purtător de cuvânt al BFREPA.

În schimb, medicul veterinar şef al Regatului Unit, Christine Middlemiss, minimalizează ameninţarea la adresa mesei de Crăciun din partea gripei aviare.

Middlemiss spune că anual în Marea Britanie sunt sacrificate aproximativ un miliard de păsări, în timp ce din cauza actualei epidemii de gripă aviară, doar 2,3 milioane de păsări fie au murit, fie au fost eutanasiate, ceea ce reprezintă un procent mic din producţia totală anuală.