Secretarul general al NATO: O rachetă ucraineană de apărare a căzut în Polonia - „Rusia poartă întreaga responsabilitate”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, potrivit datelor preliminare, racheta care a lovit teritoriul Poloniei aparține apărării anti-aeriene ucrainene.

Urmărește-ne peGoogle news
Secretarul general al NATO: O rachetă ucraineană de apărare a căzut în Polonia - „Rusia poartă întreaga responsabilitate”
Foto: Onet

Cu toate acestea, ancheta este încă în curs. Stoltenberg a spus acest lucru după ședința de urgență a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul ambasadorilor.

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a mai remarcat că Rusia este responsabilă pentru acest incident.

"Acesta nu este vina Ucrainei. Rusia poartă întreaga responsabilitate, deoarece continuă un război ilegal împotriva Ucrainei", a adăugat Stoltenberg.

"Am căzut de acord că trebuie să rămânem vigilenți, vom continua să ne consultăm și să monitorizăm situația îndeaproape. NATO e unită, vom face mereu ce e necesar pentru a proteja toți aliații. Aliații NATO și-au exprimat susținerea puternică față de Polonia și au exprimat condoleanțe pentru victime. Incidentul de aseară demonstrează că războiul din Ucraina, care e responsabilitatea lui Putin, continuă să creeze situații periculoase. Să ne amintim că se întâmpla în timp ce Rusia lansa un atac cu rachete asupra orașelor ucrainene, atacând infrastructura critică și lovind ținte civile. Vedem că pot exista consecințe și pe teritorii ale membrilor NATO, consecințe ale războiului pe care Rusia îl poartă contra Ucrainei.

De la începutul războiului ilegal al Rusiei în Ucraina NATO și-a sporit vigilența pe flancul nostru estic și monitorizăm continuu situația. Investigația asupra acestui incident este în curs, trebuie să așteptăm rezultatul său dar nu avem niciun semn că acesta a fost un atac deliberat. Nu avem niciun semn că Rusia pregătește un atac deliberat împotriva NATO. Informațiile preliminare pe care le avem sugerează că racheta a fost trasă de un sistem de apărare aeriană a Ucrainei. Vreau să fiu clar: aceasta nu este vina Ucrainei, Rusia poartă toată responsabilitatea în timp ce duce acest război împotriva Ucrainei", a spus Stoltenberg. NATO și-a "crescut în mod semnificativ" prezența în partea de est a Europei, cu mai multe trupe și cu o putere aeriană și navală "substanțială semnificativă", a declarat Stoltenberg. El a adăugat că salută faptul că tot mai mulţi aliaţi furnizează Ucrainei sisteme de apărare aeriană.

Preşedintele american Joe Biden le-a spus partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat miercuri, la Varşovia, că ''probabil'' că racheta care a căzut marţi pe teritoriul ţării sale şi a ucis doi oameni ''a fost lansată de Ucraina'' şi a adăugat că ''nimic nu indică'' faptul că ar fi vorba despre un ''atac intenţionat împotriva Poloniei'', transmite EFE.

Duda le-a declarat jurnaliştilor că ''cel mai probabil a fost vorba despre o rachetă fabricată în Uniunea Sovietică'' şi face parte din modelul S300.

''Ieri (marţi - n.r.) am fost martorii unui atac masiv împotriva Ucrainei. Întregul teritoriu ucrainean a fost bombardat, în special în zonele de frontieră ale Ucrainei. Ucraina se apăra de acest atac, aşa că întreaga vină a incidentului îi revine Rusiei'', a adăugat preşedintele polonez, care a menţionat că, potrivit rezultatelor iniţiale ale anchetei cu privire la acest incident, ''nu a fost vorba de explozia clasică a unei rachete''.

''Ceea ce pot să spun este că majoritatea dovezilor pe care le-am strâns indică faptul că nu va fi nevoie să invocăm articolul IV al tratatului NATO în acest moment'', a declarat la rândul său premierul polonez Mateusz Morawiecki. ''Totuşi, este un instrument pe care îl avem la îndemână'', a adăugat şeful executivului polonez, care a apreciat că ''toate procedurile anterioare invocării articolului IV au funcţionat''.

Articolul menţionat prevede consultări între aliaţi atunci când este ameninţată ''integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea oricăreia dintre părţi''.