MApN transmite că monitorizează incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene

Ministerul Apărării Naționale anunță că “monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața”.

Urmărește-ne peGoogle news
MApN transmite că monitorizează incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene
Foto: Angel Tîlvăr/Facebook

“Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție.

România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, adaugă MApN într-un comunicat.

Două persoane au murit în explozii care au zguduit satul polonez Przewodow, în apropierea frontierei cu Ucraina.

Pompierii ajunși la fața locului nu au putut da detalii, folosind doar termenul “explozie”.

Radio ZET a susținut că rachete rusești “rătăcite” au căzut la Przewodow.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat, marți seară, o ședință de urgenţă a Comitetului guvernamental pentru securitatea şi apărarea naţională.

Sub protecția anonimatului, un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a susținut pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti.

“Adunăm informaţii”, a declarat ulterior generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Ministrul leton al Apărării a acuzat direct Rusia pentru moartea celor doi polonezi. “Letonia este alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”, a notat Artis Pabriks pe Twitter.

Moscova a catalogat drept “provocăre deliberată” scenariul despre un atac cu rachete rusești asupra teritoriului polonez.

Armata rusă a bombardat masiv Ucraina, inclusiv zona capitalei. Lovite au fost două blocuri de locuințe din Kiev.

Ucrainenii susțin că invadatorii au lansat peste 100 de rachete în decurs de câteva ore. Unele dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană.