Întâlnire istorică la Ankara, între directorul CIA și şeful Serviciului de Informații Externe Rus

La Ankara a avut loc luni o întâlnire istorică, prima între oficiali de rang înalt americani şi ruşi după invadarea Ucrainei. Directorul CIA, care vorbeşte bine limba rusă, a discutat cu şeful Serviciului de Informații Externe rus despre riscurile pe care le implică folosirea armelor nucleare, iar oficialii de la Kremlin au transmis că întâlnirea a avut loc la iniţiativa părţii americane.

Noi 15, 2022 - 19:21
Noi 15, 2022 - 19:25
Urmărește-ne peGoogle news
Întâlnire istorică la Ankara, între directorul CIA și şeful Serviciului de Informații Externe Rus
Foto: CIA/Wikimedia

Reuniunea reprezintă întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre oficiali de la Kremlin și Casa Albă de la începutul invaziei din luna februarie și vine într-un moment important al conflictului după căderea Hersonului și întrebarea legată de modul în care Rusia va răspunde acestui eșec.

Serghei Narîșkin nu are aceeași autoritate în Rusia ca aceea pe care William Burns o are în SUA, nu e parte din cercul apropiaților lui Vladimir Putin și a fost umilit de liderul rus la o întâlnire ce a avut loc înainte de invazia Ucrainei. Chiar și așa, oficialii americani speră ca această întâlnire față în față îi va da directorului CIA câteva idei despre modul de gândire de la Mosova.

William Burns, care a fost ambasadorul SUA în Rusia în perioada 2005 - 2008 și vorbește limba rusă, nu a negociat încheierea războiului. Casa Albă a subliniat că Willaim Burns nu conduce negocieri de niciun fel și că SUA rămân fidele principiului fundamental: Nimic despre Ucraina, fără Ucraina.

În ultimele luni, SUA au avertizat în mod repetat Moscova să nu folosească arme nucleare în Ucraina, pe fondul unor informații de la Kremlin că ar fi dispusă să facă asta.

Cei doi oficiali au discutat și despre cetățenii americani aflați în detenție pe nedrept în Rusia. În august, baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată la 9 ani de închisoare pentru contrabandă și consum de canabis.

Săptămâna trecută a fost mutată într-o colonie penitenciară. În luna iulie, administrația Biden a propus un schimb de prizonieri pentru a asigura eliberarea bachetbalistei și a fostului ofițer de marină Paul Whelan, pe care Moscova l-a acuzat de spionaj. Ambasadorul Rusiei în SUA se va întâlni marți cu oficiali americani pentru a discuta condițiile din penitenciar în care sunt încarcerați cetățenii americani.

Sursa: Știrile TVR