Premierul Marii Britanii l-a confruntat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov spunându-i să „se retragă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”

Premierul Regatului Unit al Marii Britanii, Rishi Sunak, l-a confruntat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, la summitul G20, spunându-i să „se retragă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”.

Noi 15, 2022 - 16:35
Urmărește-ne peGoogle news
Premierul Marii Britanii l-a confruntat pe ministrul de externe rus, Serghei Lavrov spunându-i să „se retragă din Ucraina și să pună capăt războiului barbar”
Foto: Colaj Serghei Lavrov - Rishi Sunak

În prima confruntare față în față dintre prim-ministrul britanic și ministrul de externe de la Kremlin, Sunak a spus că „regimul Putin” a transformat Rusia într-„o paria”, potrivit Daily Mail.

El a spus că este inacceptabil ca o țară șă își invadeze vecinii, să omoare civili și să amenințe cu declanșarea unui război nuclear, adăugând că Regatul Unit va sprijini Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”.

Lavrov a răspuns imediat, susținând propaganda Kremlinului potrivit căireia Occidentul este responsabil pentru „războiul hibrid” în Ucraina, iar „cererile nerezonabile” ale Kievului poartă vina.

Ministrul de externe, care a participat la summit în locul președintelui rus Vladimir Putin, a sugerat cu cinism că Rusia încearcă să rezolve penuria mondială de alimente și energie, când, de fapt, Moscova este acuzată că a provocat-o.

În timp ce Sunak a atacat dur Rusia, a fost acuzat că s-a purtat „cu mănuși” cu China și Arabia Saudită. El a refuzat să eticheteze Beijingul drept o „amenințare” pentru Regatul Unit.

Acest lucru s-ar fi putut întâmpla din cauză că Marea Britanie ar putea fi preocupată de invazia Ucrainei în viitorul apropiat.

Serghei Lavrov nu a dat speranțe prea mari privind un potențial acord de de pace.

„Toate problemele vin din partea Ucrainei”, a declarat el la conferință de presă care a avut loc după încheierea summitului.

„Kievul refuză categoric negocierile și impune condiții care nu sunt realiste”, a mai adăgat el.

„Președintele Volodimir Zelenski nu ascultă sfaturile liderilor occidentali”, a sugerat Lavrov, spunând că el a discutat poziția Moscovei în convorbirile cu președintele francez Emmanuel Macron și cu germanul Olaf Scholz.

„Cu cât Ucraina refuză mai mult să vorbească, cu atât va fi mai greu să ajungi la un acord”, a adăugat Lavrov.

Zelenski, adresându-se într-o conferință video, a spus că este timpul să pună capăt războiului, dar a adăugat că pacea poate fi atinsă numai atunci când Rusia își va retrage toate trupele de pe tot teritoriul ocupat.

„Kievul nu își va compromite suveranitatea, teritoriul sau independența în schimbul păcii”, a adăugat Zelenski, în timp ce a cerut eliberarea tuturor prizonierilor ucraineni.


„Sunt convins că acum este momentul în care războiul rus trebuie și poate fi oprit”, a menționat el.

Kievul a salutat, de asemenea, poziția chineză care critică amenințările privind utilizarea armelor nucleare, după ce președintele american Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping s-au întâlnit luni.